Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія підтримує проект газопроводу «Південний потік» – прем’єр Борисов


Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов
Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов

Болгарія підтримує проект газопроводу «Південний потік», але він має будуватися за європейськими правилами. Про це заявив прем’єр-міністр цієї країни Бойко Борисов у середу, 4 грудня у Брюсселі.

«Думаю, що заява [президента Росії Володимира Путіна] в Анкарі, є умисною і передчасною. Це сталося до того, як питання щодо «Південного потоку» були з’ясовані. Болгарія підтримує проект «Південного потоку», підтримує його будівництво, але згідно з європейськими правилами», – наголосив Борисов.

1 грудня під час візиту до Анкари, президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не може продовжувати реалізацію «Південного потоку» через позицію Болгарії. Путін звинуватив Болгарію у тому, що вона не веде себе, як суверенна держава і заявив, що від зупинення цього проекту вона втрачає значні кошти.

У травні уряд Болгарії заявив, що заморожує свою частину будівництва російського проекту «Південний потік», який має постачати російський газ по дну Чорного моря через Балкани до ЄС, до розгляду суперечливих моментів цього контракту в Єврокомісії.

Але австрійська енергетична компанія OMV і російський «Газпром» підписали контракт на будівництво австрійської частини трубопроводу «Південний потік», який повинен постачати природний газ до Європи в обхід України.

Підписання відбулося 24 червня перед переговорами у Відні між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Австрії Гайнцем Фішером, які обговорювали «Південний потік» і кризу в Україні.

Угорщина також заявила, що будуватиме свою частину «Південного потоку».

Раніше Єврокомісія закликала країни співдружності протистояти тискові Росії у питанні будівництва «Південного потоку». Вона, зокрема, заявила, що контракт Болгарії з «Газпромом» підписаний з порушенням європейських правил конкуренції в енергетиці.

Україна виступає категорично проти цього проекту.

XS
SM
MD
LG