Доступність посилання

ТОП новини

Чеченські повстанці напали на Грозний


У ніч на четвер чеченські повстанці здійснили бойову операцію значного масштабу в Грозному. Це сталося напередодні 20-ї річниці від початку Першої чеченської війни, яку російський президент Борис Єльцин розпочав з метою «поновлення конституційного ладу».

За повідомленням російських агенцій новин, принаймні семеро повстанців на трьох автівках в’їхали в Грозний і відкрили вночі вогонь по КПП поліції поблизу мечеті «Серце Чечні» в центральній частині міста.

Згідно з повідомленнями російської сторони, загинуло 10 силовиків, вірних президентові Рамзану Кадирову, і 28 зазнали поранень.

Близький до поставців веб-сайт «Кавказ-Центр» повідомив, що отримав текстове повідомлення, в якому стверджувалось, що аж 400 чеченських повстанців могли увійти в місто, але перевірити цю цифру неможливо.

Потім нападники забарикадувалися в Будинку преси в Грозному, який пізніше охопила пожежа і дим стовбуром високо піднявся над чеченською столицею.

Пожежа після сутички в столиці Чечні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

На відео, яке перерозмістив з YouТube сайт Чеченської редакції Радіо Свобода – Радіо Маршо – невідомий чоловік чеченською мовою пояснює мету операції: «Нас тут немало. І наша мета – помститися за знущання над нашими братами, а особливо над сестрами під приводом того, що вони неправильно справляють свої релігійні обов’язки».

«Ми почали бій і результати вже є. Ми не прийшли, щоб звідси піти – битися будемо до кінця, до своєї смерті. Ми самі зустрічаємо їхні колони і машини і розстрілюємо їх впритул. Трофеїв так багато, що ми вже не в стані їх підбирати», – додав невідомий.

Реакція Кадирова і Москви

Голова Чечні Рамзан Кадиров в своєму дописі в Instagram поінформував про виявлення тіл дев’яти бойовиків та заявив про завершення спецоперації в першій половині дня у четвер.

«Вони зібрали усі наявні сили – всіх цих пацанів – і послали їх у місто Грозний, щоб галас зчинити. Їм потрібен увесь цей галас. Ми думали, вони здійснять це 12 грудня, а вони вирішили сьогодні це зробити», – написав Кадиров.

Він також закликав мешканців Чечні дотримуватись норм безпеки і не виходити на вулиці, а також не перебувати поблизу вікон своїх помешкань.

Кадиров був присутній у Кремлі під час згаданих подій, і опозиційні російські мас-медіа зі здивуванням запитували, що він робить у Москві замість того, щоб бути у Грозному?

Речник російського Антитерористичного комітету Андрій Чацький заявив про контроперацію російських силовиків на місці: «В центрі міста був запроваджений правовий режим контртерористичної операції. На даний момент активна фаза спецоперації в Будинку преси міста Грозного завершена».

«Інформаційний центр Антитерористичного комітету підтверджує заяву глави Чеченської Республіки Кадирова про нейтралізацію всіх бандитів, заблокованих у Будинку преси. У рамках контртерористичної операції здійснюються додаткові заходи щодо нейтралізації бойовиків, які засіли в приміщенні середньої школи номер 20», – додав Чацький.

Це найбільше насильство у Грозному за чимало років. Місто було практично відбудоване за кошти Кремля після двох руйнівних воєн – Першої чеченської в середині 1990-х та другої на зламі століття.

Нинішні події в Грозному розвивалися за кілька годин перед тим, як президент Росії Володимир Путін, який прийшов до влади 15 років тому, розкрутивши маховик Другої чеченської війни, мав виступати зі щорічним зверненням до двох палат російського парламенту у Кремлі.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG