Доступність посилання

ТОП новини

Про закупівлю електроенергії з Росії говорили ще з вересня – Уліда


Запорізька атомна електростанція в місті Енергодар. Ілюстраційне фото
Запорізька атомна електростанція в місті Енергодар. Ілюстраційне фото

Є лише три шляхи забезпечити українських споживачів електроенергією –імпортувати електроенергію з Росії, або забезпечити постачання вугілля, або спалювати газ. Інакше не обійтись без відключень. Так вважає екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Уліда. 26 листопада його звільнили з посади за рішення імпортувати електроенергію з Російської Федерації, але, як Вадим Уліда зізнався Радіо Свобода, що він й досі залишається на робочому місті. Говорить, що ситуація занадто критична, аби просто піти.

– Коли з’явилась ідея закупівлі електроенергії з Росії?

Це питання обговорювалось ще з початку вересня. «Укренерго» тоді підрахувало баланс та побачило, що через дефіцит вугілля він виявився негативним. Розрахований дефіцит з листопада до кінця зими склав від тисячі до трьох тисяч мегават. На електростанціях немає пального – шахти, які можуть постачати потрібну нам антрацитову групу вугілля, знаходяться на захоплених територіях. Було багато нарад, де ця проблема обговорювалась. Зокрема, 4 листопада це питання розглядалося на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Саме тоді міністерству було поставлене завдання вивчити можливість імпорту електроенергії з Росії. Ми говорили, що якщо б цей імпорт розпочався ще у вересні, це дало б можливість заощадити кожного місяця близько півмільйона тонн вугілля. Його можна було б використати взимку.

– Отже про можливість цього рішення знали і президент України, і прем’єр-міністр?

Загалом в Україні сім станцій, які потребують антрацитову групу вугілля

Так. Ми ж закуповуємо вугілля в Росії – почали ще у жовтні чи у вересні. Загалом в Україні сім станцій, які потребують антрацитову групу вугілля. І його можна або видобувати на сході України, або закупити в Росії, або везти з Африки чи Австралії. Тому й розглядалася можливість імпорту електроенергії з Росії, щоб заощадити вугілля на зиму. А зараз, коли стало холодно, цю імпортовану електроенергію доведеться використовувати не для заощадження пального, а для того, щоб не вимикати світло у споживачів.

– З інженерної точки зору українські мережі витримають закупівлю електроенергії?

Енергосистема України працює паралельно з російською. Передавати можна до 2700 мегават. Є також договори про паралельну роботу енергосистем операторів.

– Які ще є шляхи подолання дефіциту електроенергії?

Щодо імпорту електроенергії з Росії . З політичної точки зору це не дуже гарне рішення, але ми зараз вже й так купуємо в Росії газ та вугілля

Ми маємо або постачати вугілля, або закуповувати електроенергію, як це роблять Угорщина, Молдова чи Білорусь, або користуватися газом. Але останній варіант призведе до великої перевитрати газу, якого в наших сховищах й так мало. Щодо імпорту електроенергії з Росії – ми самі будемо регулювати, коли та скільки купувати, та у які години її використовувати. З політичної точки зору це не дуже гарне рішення, але ми зараз вже й так купуємо в Росії газ та вугілля.

– Чи можливо більш активно використовувати атомні електростанції?

Дефіцит електроенергії зріс не лише через постачання вугілля, а й через аварію на Запорізькій АЕС. Там нічого страшного – трансформатор зламався, його зараз ремонтують

Вони завантажені «на повну» ще з серпня. Влітку через бойові дії постачання вугілля різко впало, ми почали економити пальне – навантажили атомні електростанції, теплові електростанції, оптимізували режими… Але тоді було тепло, а зараз холодно. Значну частину пального для атомних електростанцій ми також закупаємо в Росії. Зараз дефіцит електроенергії зріс не лише через постачання вугілля, а й через аварію на Запорізькій АЕС. Там нічого страшного – трансформатор зламався, його зараз ремонтують, але дефіцит зріс.

– Чи продовжується експорт вугілля з Південно-Африканської Республіки?

– Минулого місяця було поставлено 210 тисяч тонн, але зараз робота заблокована – «Укрінтеренерго» не може зараз сплатити за вугілля, але я не контролюю вже це питання. Тоді ця поставка вугілля дала можливість стабілізувати ситуацію та навіть заощадити пальне.

За словами екс-міністра Кабінету міністрів Остапа Семерака, Вас було звільнено за узгодження рішення про імпорт електроенергії з Росії.

Будь яка компанія, яка має ліцензію, може звернутись до міністерства із пропозицією імпорту. Ще у вересні до нас звернулась компанія ДТЕК. З огляду на ситуацію, яка склалася, ми відповіли, що не проти. У листопаді це запропонувала ще одна компанія. Для імпорту вони мають оформити договори, сформувати ціни та розпочати процес. Їм нічого не заважає.

Чим Ви займаєтесь зараз, після свого звільнення?

Я й зараз перебуваю у міністерстві, тому що ситуація критична і я не можу просто піти. Але офіційно я звільнений. Сподіваюсь, новий міністр призначить заступників, яким я зможу передати усі справи.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG