Доступність посилання

ТОП новини

Прага дізнається дедалі більше про Україну від самих українців


Активіст автопробігу Європою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Активіст автопробігу Європою

Прага – Активісти «Самооборони Майдану Волинь» організували автопробіг Європою під назвою «Допоможи Україні – захисти Європу!». 11 молодих людей їздять різними містами й містечками Європи, щоб допомогти європейцям зрозуміти, що насправді відбувається на сході України, поспілкуватися з багатьма перехожими, які також жертвують кошти на збірку для бійців АТО. У четвер автопробіг завітав до Праги. Один із учасників цього заходу Павло Цап’юк прийшов до студії Радіо Свобода і розповів, що ж це за акція, яка триває тільки 2 години, і в чому її суть.

Ми відвідуємо місця, наближені до лінії вогню, тому ми – як носії інформації достовірної – їдемо Європою, це основний сенс

– Ініціатива автопробігу «Допоможи Україні – захисти Європу!» належить нашій організації – Самообороні Майдану.

Основна суть полягає в тому, щоб відвідувати чим побільше міст Європи по раціональному маршруту та інформувати населення (як місцеве, так і спілкуватися з нашою діаспорою українською) про реальні процеси, реальні події, які відбуваються в Україні, бо ж ми це знаємо не з якихось там ЗМІ далеких, а від своїх друзів на передовій, ми це знаємо від своїх знайомих товаришів, які ближче до фронту, так би мовити, бо ми самі постійно, під час волонтерської роботи, відвідуємо місця, наближені до лінії вогню, тому ми, як носії інформації достовірної, їдемо Європою – це основний сенс.

– В яких містах ви вже побували?

– У цьому автопробігу у нас маршрут був загалом у такій послідовності: Краків – Братислава – Відень – Мюнхен – Франкфурт на Майні – Прага і – на завершення – Вроцлав польський і далі додому.

– Чи були у вас проблеми з візами?

– Ні, абсолютно не було. Польське консульство сприяло активістам, у яких на той час не було візи. У мене, ще у декількох активістів є шенгенські візи. Ані з пропуском через кордон не було проблем, ані з отриманням віз.

– Як сприймають вас перехожі у цих європейських містах?

На мої слова it`s about Ukraine, їхні очі аж загорілися: «про Україну, так?» І до нас, і спілкуватися!

– Найкрутіше, коли вони просто стають і починають спілкуватися. Тобто це не просто: прийшов посміхнувся, сказав «Слава Україні!» і пішов. Вони хочуть поговорити і почути, бо ті самі Russia Today та й інші джерела абсолютно різну інформацію (подають) і вони хочуть ще от від нас, грубо кажучи (почути), доторкнутись до нас, побачити трошки тієї правди, свіжої енергії з України. Це насправді дуже класно! Дрібненькі випадки були також, які просто душу гріють: йде двоє хлопців, молодих, років по 20-25, проходять повз. Я в прапорі України одягнений і зі «флаєрками» в руках, підходжу до них. Як будь-яка людина на вулиці, якій дають «флаєри», відвертаються, не хочуть нічого брати. На мої слова it`s about Ukraine, їхні очі аж загорілися: «про Україну, так?» І до нас, і спілкуватися!

– Розкажіть про сьогоднішню акцію у Празі

Ці машини вражають, бо коли вони їдуть по місту, люди нам скандують, махають, тим більше, коли машини їдуть колоною

– Сьогоднішня акція: наші машини дуже гарно прикрашені логотипом автопробігу – візуальним зображенням комбінації прапорів України і Європи, і загальна фраза Help Ukraine – Safe Europe! Ці машини вражають, бо коли вони їдуть по місту, люди нам скандують, махають, тим більше, коли машини їдуть колоною. Виставлений наш інформаційний банер з колажем фотографій, які свідчать про присутність російських військ у нас на сході України, показують реальні жертви, показують ту біду, лампадки. І от у такому форматі ми всі стоїмо і готові прийняти людей, поділитися, поговорити, відповісти на будь-які питання, які їх цікавлять.

Автопробіг Європою завітав до Праги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Я насправді дуже вдячний за цю можливість так спонтанно виступити на Радіо Свобода, щоб нас почули ще з додаткових джерел. Бо вважаю наш захід дуже важливим. І треба, щоб чим побільше людей знали, особливо у Європі, що ми є, що ми їздимо, що далі ще будемо у певних містах… Дуже Вам дякую! Слава Україні!

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG