Доступність посилання

ТОП новини

Керрі закликає Росію припинити дестабілізацію в Україні


Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі

Росія могла б покращити відносини з Заходом, якби допомогла врегулювати ситуацію на сході України. Про це заявив державний секретар США Джон Керрі у четвер, 4 грудня, у швейцарському Базелі.

За словами Керрі, Москва могла б допомогти заспокоїти ситуацію на кордоні зі сходом України.

Джон Керрі заявив про це після короткої зустрічі з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим у кулуарах наради керівників МЗС країн ОБСЄ.

У своєму вступному слові під час цього заходу, Керрі зауважив про «сотні російських солдат, які воювали і загинули» в Україні.

Сергій Лавров, своєю чергою, звинуватив Захід у тому, що минулого року він вимагав від Києва «знехтувати зобов’язаннями щодо договору про зону вільної торгівлі СНД», а також у підтримці «антиконституційного перевороту» в Україні.

Тим часом під час цього засідання міністр закордонних справ України Павло Клімкін різко розкритикував «російську агресію» на сході України, назвавши перемир’я, що триває там, «гібридним». За словами Клімкіна, Україні потрібне справжнє двостороннє перемир’я.

Відносини між країнами Заходу та Росією погіршилися з часу анексії українського Криму.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, що стало приводом для Росії включити Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG