Доступність посилання

ТОП новини

Путін оголосив себе Месією і рубль впав – експерти про промову


У зверненні Путіна до федерального зібрання експерти побачили ознаки творення ним нової релігії та спробу відмовитись від ключової для російського експансіонізму тези про Київ, як «матір міст руських».

«Порівнявши Крим із Храмовою горою у Єрусалимі – Путін порівняв російський агресивний націоналізм з релігією. Крим наша Храмова гора. Корупція це наш Старий заповіт. Путін наш Месія», – резюмує своє враження від промови президента Росії британський дослідник Росії, автор книжки про Володимира Путіна, Бен Джуда.

«Вся промова здалась мені войовничою та нервовою», – твітує Джуда.

​Войовничість Путіна відзначив і відомий дослідник Росії Леон Арон.

«Путін у своїй промові заявив, що Захід, як Гітлер, радий був би втілити плани геноциду проти Росії... каже, що Захід «підтримує» убивства, насильство та «спалення людей заживо», – похмуро повторює тези Путіна Арон.

Досить помірковані месіджі побачив у промові Путіна аналітик московського Центру Карнеґі Дмитро Тренін.

«Росія укріплятиметься у Криму, але далі на піде; щодо України діятиме так само, але не більше; протистояння санкціям тепер прирівнюється до народного героїзму під час Другої світової війни і служить консолідації народу; Росія не піде на самоізоляцію; розширення зв'язків із незахідними країнами, це лише доповнення, а не заміна зв'язкам із Заходом; оголошено курс на лібералізацю економіки; Кремль сподівається, що малий та середній бізнес утримає на плаву російську економіку; Росія готується до складних 4-5 років і головним пріоритетом на цей час буде економіка; назагал оголошено курс на дипломатичну стабілізацію, внутрішню політичну мобілізацію та економічну лібералізацію», – пише Тренін.

Експерт також ставить питання, чи не означає, що розмови про сакральну роль кримського Херсонесу – де був хрещений Володимир Великий – що Кремль пробує знайти заміну образу Києва, як «матері міст руських?»

Натомість інших оглядачів більше зацікавила реакція на промову російської економіки.

«Він поговорив всього годину, а рубль впав на 1,5 відсотки», – пише журналіст Конор Гамфріс.

Путін оголосив амністію крадіям – пише у своєму аналізі промови Путіна відомий безпековий дослідник Марк Ґалеотті.

«Путін приховав заяву про амністію раніше виведених з країни грошей за термінами, але по суті сказав, що кримінальні статки можна повертати до країни без питань з боку держави. Де одночасно і визнання безвиході, і цинічний та наївний крок», – твітує сьогодні оглядач.

Коментар експерта стосується наступної частини виступу Путіна:

«Пропоную провести повну амністію капіталів, які повертаються до Росії – саме повну», – говорив зранку Путін.

Зрештою після промови Путіна нічого в Росії не змінилось – пише журналіст Лучан Кім.

«Путін заявив, що ворогами Росії є американці, фашисти, спекулянти. А її герої – це солдати, спортсмени, селяни. Нічого не змінилось», – пише Кім.

Він же радить, якою мала би бути промова президента Росії для того, щоб його безпосередні слухачі хоча б не засинали (як здається зробив прем'єр-міністр РФ Медведєв - прим):

«Треба було змінити порядок промови. Спочатку про нудні домашні питання, а вже на кінець послати подалі Америку. А так наприкінці промови всі вже позасинали».

Поспівчував «нудній промові» Володимира Путіна і пародійний твіттер «DarthPutinKGB»:

«Медведєв засинає. Кожного. Бісового. Разу», – твітує анонімний гуморист.

Підсумовує все промовистою картинкою. Росія - тонучий «Титанік», але «нічого страшного, ідемо далі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG