Доступність посилання

ТОП новини

Росія створила небезпечний прецедент – МЗС України про Будапештський меморандум


Росія створила небезпечний прецедент, порушивши сувернітет та територіальну цілісність України. Про це йдеться у заяві МЗС щодо 20-ї річниці укладення Будапештського меморандуму.

«У 2014 році Російська Федерація порушила взяті на себе зобов’язання, зокрема, окупувала частину суверенної території України (Крим і місто Севастополь) та розв’язала збройну агресію на Сході України. Таким чином, не лише поставлено під сумнів гарантії безпеки ядерних держав щодо окремо взятої країни, але й створено небезпечний прецедент, коли держава, яка гарантувала безпеку Україні у відповідь на відмову від ядерної зброї, зухвало порушила її суверенітет і територіальну цілісність», – наголошують у МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві зазначають, що такі дії не лише є відкритою агресією проти України, вони є загрозою для всієї міжнародної системи ядерної безпеки.

Крім того, у МЗС у день 20-ї річниці Будапештського меморандуму закликали держави-гаранти безпеки України здійснити невідкладні кроки заради відновлення територіальної цілісності, суверенітету і миру в Україні.

5 грудня 1994 року Велика Британія, Російська Федерація та США підписали у Будапешті Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Країни-підписанти Будапештського меморандуму також зобов’язалися утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності.

Протягом 20 років Україна сумлінно виконувала всі положення Будапештського меморандуму, а також займала активну позицію на переговорах в галузі ядерного нерозповсюдження, наголосили у МЗС.

Україна і міжнародна спільнота звинувачують Росію у постачанні зброї і військових на допомогу сепаратистам на Донбасі, натомість Москва це заперечує. Також Україна та міжнародна спільнота не визнають референдуму, який відбувся у березні в Криму і після якого Росія приєднала Крим. Захід та Україна розцінили ці дії Росії як анексію.

XS
SM
MD
LG