Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: Будапештський меморандум зобов’язав не використовувати ядерну зброю проти України


Глава МЗС Росії Сергій Лавров
Глава МЗС Росії Сергій Лавров

Будапештський меморандум передбачає зобов’язання ядерних держав не застосовувати ядерну зброю щодо України. Про це заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров.

«Україна серед інших країн, з території яких зброя вивозилася, попросила негативних гарантій безпеки. Негативні гарантії безпеки – це те, чому присвячений Будапештський меморандум. Ці гарантії передбачають зобов’язання ядерних держав не застосовувати ядерну зброю щодо держав, якій такі гарантії даються», – заявив Лавров.

Глава МЗС Росії також зазначив, що меморандум передбачає «політичні зобов’язання – поважати суверенітет, територіальну цілісність, політичну незалежність України».

Цією заявою Лавров грубо перекрутив зміст Будапештського меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який підписали 5 грудня 1994 року Велика Британія, Росія та США в Будапешті.

Країни-підписанти меморандуму зобов’язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і кордонів України, а також утримуватися від застосування проти територіальної цілісності і політичної незалежності України погроз, сили чи будь-якої зброї, не тільки ядерної. Крім того, вони взяли зобов’язання не чинити на Україну також економічного тиску.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся незаконний так званий «референдум» про статус півострова, що стало приводом для Росії включити Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США, як і переважна частина світової спільноти, не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG