Доступність посилання

ТОП новини

Щоб вийти з кризи, Україна має економити – Пинзеник


Пинзеник радить економити, щоб вийти з кризи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Пинзеник радить економити, щоб вийти з кризи

Україна найближчим часом не зможе обійтися без запозичень, але важливо те, як вона їх використає, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Пинзеник, колишній віце-прем’єр, який, працюючи в уряді, був супротивником збільшення державного боргу. Водночас Пинзеник вважає скорочення витрат бюджету ключовим кроком для виходу України з економічної та бюджетної кризи.

– Пане Пинзеник, наскільки затягнеться формування державного бюджету, і які труднощі тут можливі?

– Я не вважаю, що формування бюджету затягнеться надовго, адже на порозі новий рік. Але головна проблема бюджету – нездатність фінансувати видатки. Бюджет давно з цим не впорується, бо там така дірка, яку неможливо безпечно фінансувати, безпечних способів не існує.

– Де Україна найближчим часом братиме гроші, окрім кредитів, які отримав уряд?

– Бюджет має жити з доходів: податків і неподаткових надходжень. Але я не вважаю, що за одним помахом пера Україна може відійти від життя у кредит, адже залишається принаймні проблема фінансування старих боргів. Питання не в тому, де ми будемо брати (кредити). Питання – чи здатні ми брати стільки (тобто мати такий розмір проблем), щоб мати безпечний інструмент фінансування. Безпечним інструментом є позичання грошей на ринку. Чи може уряд України отримати кредити на зовнішньому ринку? Бо там давно нічого не позичають. Є ще такий інструмент, як Міжнародний валютний фонд, там дуже дешеві гроші. Але отримання цих грошей пов’язане з кроками, які має здійснити уряд. Якщо говорити про пакет рішень, які приведуть фінанси держави до елементарного ладу, то тоді фінансування бюджетних видатків можна здійснити, фінансування дефіциту можна знайти безпечним способом.

– Скільки за час бойових дій на Донбасі ми втратили податків?

Не тільки війна на Сході є причиною труднощів з бюджетом

– Я не маю точних цифр у розрізі територій. Дійсно, є погіршення ситуації через події на Донбасі. Але не тільки й не стільки війна на Сході є причиною труднощів з бюджетом. Головна їхня причина – небажання влади реагувати на проблеми. Це небажання демонструють не перший рік. Проблема наростала протягом останніх п’яти років, і цього року дійшла до тої критичної межі, за якою вже неможливо не ухвалювати рішення. Дефіцит бюджету сягнув астрономічної цифри (за даними Мінфіну – 54 мільярди гривень, а за підсумками року, очікують у відомстві, він сягне 71,6 мільярда, тобто 4,3% від загального обсягу ВВП – ред.).

– Можете коротко озвучити кроки, які зможуть скоротити дефіцит бюджету?

Грати в популізм вже немає коли. Треба скорочувати видатки

– Дуже легко сказати, що це один крок. Але він вимагає непростих рішень, бо простих уже немає. Грати в популізм уже немає коли. Треба скорочувати видатки. Я навіть не хочу говорити, які саме. Бо доки немає бажання цього робити, немає сенсу обговорювати, що саме скорочувати. Скорочувати будь-які видатки. Для прикладу, вам припинили сплачувати зарплатню. Що ви робитимете?

– Я не зможу відмовитися від купівлі продуктів, але я зможу не купувати взуття, наприклад.

– Саме так. Держава має діяти за такою самою логікою. Бо це так само велика родина. Є нерівноцінні видатки. Святими є видатки, скорочення яких може зачепити малозабезпечених, бо вони витрачають гроші передовсім на продукти харчування. Але є повно речей, які мають бути обмежені.


Днями прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що з початку року уряд позичив 9 мільярдів доларів, а повернув боргів, у тому числі за спожиті енергоносії, 14. Водночас, за його словами, загальний державний борг України за рік скоротився на один мільярд і становить трохи більше 71 мільярду доларів. Водночас упродовж року Кабінет міністрів двічі ініціював, а парламент затверджував секвестр (скорочення) бюджету.

За прогнозами українського уряду і Світового банку, за підсумками цього року падіння української економіки буде більшим за 7%, і мінімальне економічне зростання можливе не раніше другої половини 2015 року. Поліпшити цей прогноз, на думку аналітиків Світового банку, можна буде в разі, якщо Україна у цей період розпочне структурні реформи.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG