Доступність посилання

ТОП новини

Запасів вугілля на ТЕС вистачить ледве на місяць


Теплова електростанція у Києві. ©Shutterstock
Теплова електростанція у Києві. ©Shutterstock

Київ – Брак запасів вугілля на ТЕС, якого лишилося менше ніж на місяць, загрожує не лише віяловими відключеннями світла й теплопостачання, а й колапсом енергетичної системи, кажуть експерти. Міністр енергетики Володимир Демчишин запевняє, що ситуація на контролі та закликає підприємства добровільно скорочувати споживання електроенергії. Експерти зазначають, що подальший розвиток ситуації залежить від того, наскільки успішно міненерго реагуватиме на виклики. Між тим, споживачі скаржаться не так на перебої з постачанням, скільки на те, що енергетики не надають графік відключень, які називають плановими.

У селищі Чубинське, Бориспільського району Київської області, електроенергію вимикають у середньому на три години на добу.

«Немає жодного графіку відключень. Вони наче й планові – а плану немає. На сайті «Київобленерго» виклали графік відключень лише в деяких районах. А в нас на електрику зав’язано і опалення, і плитки на кухнях електричні», – розповідає Павло, голова одного з місцевих об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Вугілля мало і воно не всюди якісне – Волинець

Михайла Волинця
Михайла Волинця

За даними Міненерго, запаси вугілля на українських ТЕС становлять 1,4 мільйона тонн. За словами голови Незалежної профспілки гірників України, депутата кількох попередніх скликань Михайла Волинця, наявних запасів вистачить менше, ніж на місяць роботи.

Багато «газового вугілля», яке окислюється і не може довго зберігатися. Зберігається довго антрацитове вугілля і «пісне»
Михайло Волинець

«Треба ще врахувати, що не всюди якісне вугілля. Багато «газового вугілля», яке окислюється і не може довго зберігатися. Зберігається довго антрацитове вугілля і «пісне». Немає балансу вугілля по відповідних марках», – зазначає він у коментарі Радіо Свобода.

За словами Михайла Волинця, проблеми в енергетичній галузі значно глибші, ніж просто брак вугілля: тут і розрахунки, і необхідність скоординувати дії залізничників із силовиками на Донбасі... Зараз склалася дуже небезпечна ситуація, яка загрожує колапсом енергомереж.

«На окремих станціях вугілля залишилося на 3-4 дні роботи, а на інших – на 25. І ті станції, де нема вугілля, можуть зупинитися. Якщо це станеться то не вистачатиме потужності в електромережах. В такому випадку автоматично відключаються працюючі станції, де є вугілля і енергоблоки на атомних станціях. І далі може статися розвал енергосистеми», – припускає він.

У Міненерго радять скоротити споживання

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Аби ліквідувати дефіцит вугілля на ТЕС, зараз тривають переговори про його імпорт із Росії, а також – про вивезення двох мільйонів тонн вугілля зі складів у зоні АТО. Про це у п’ятницю на брифінгу повідомив міністр енергетики Володимир Демчишин. За його словами, зараз обговорюється можливість налагодити його вивезення через контрольовану українськими силовиками станцію Дебальцеве.

У найближчих планах міністра енергетики – провести нараду з керівництвом областей, які споживають значну кількість енергії і спробувати домовитися про добровільні обмеження споживання. За словами Володимира Демчишина, у разі добровільного зниження споживання електроенергії на 15%, відключення електроенергії не будуть запроваджуватися.

Зараз електроенергію українським споживачам вимикають у середньому на чотири години на добу. Однак, трапляються випадки, коли люди змушені сидіти без світла по вісім годин, визнають у Міненерго.

«Норма – чотири години: вранці і ввечері по дві години. Але, як показує практика, відключають по-різному. Відключаємо не ми, а обласні енергокомпанії, які в більшості випадків приватні», – повідомила Радіо Свобода прес-секретар Міністерства енергетики Олена Міщенко.

Економлю електрику із солідарністю з державою – киянин
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00


Кримський козир

Іван Надєїн
Іван Надєїн

Голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн зазначає, що подальша ситуація залежить від того, наскільки адекватно діятиме керівництво Міненерго. За словами експерта, «та група вугілля, яка використовується на наших ТЕС, є або на окупованому Донбасі, або в Росії, або в Південній Африці». Уряд був свідомий того, наскільки складна ситуація, але не домовився вчасно ні з Росією, ні щодо закупівлі південноафриканського вугілля.

Зараз альтернативою вугіллю може бути мазут або газ, який однак коштуватиме значно дорожче. Налагодити імпорт електроенергії реально також лише з Росії.

Треба пам’ятати, що ми постачаємо електроенергію в Крим. У нас тут є козир
Іван Надєїн

«Треба пам’ятати, що ми постачаємо електроенергію в Крим. У нас тут є козир. Ми можемо домовлятися або про транзит електроенергії, або про компенсацію», – зазначає Іван Надєїн.

З огляду на ситуацію, Кабінет міністрів продовжив запроваджені ще у серпні надзвичайні заходи на ринку електроенергії ще на один місяць.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG