Доступність посилання

ТОП новини

Про що свідчить резолюція Палати представників США на підтримку України?


Аштон Картер, кандидат на міністра оборони США
Аштон Картер, кандидат на міністра оборони США

Президент Барак Обама офіційно назвав кандидатуру на посаду нового міністра оборони США. Аштон Картер, у разі затвердження на посаді, замінить Чака Гейгеля, який нещодавно подав у відставку. Аштон Картер вже заявив про готовність служити країні і віддано співпрацювати з головнокомандувачем. Про це призначення та можливі наслідки змін в американському уряді для міжнародної політики, зокрема, щодо агресії Росії проти України, в ефірі Радіо Свобода ми розмовляли з Богданом Цюпином із «Голосу Америки» у Вашингтоні.

– Богдане, що можна сказати про цю номінацію?

Аштон Картер і досі був чільним посадовцем у Пентагоні, раніше виконував обов’язки заступника міністра оборони і відповідав за озброєння. Цікавою особливістю цього ймовірного майбутнього міністра є поєднання у ньому військового фаху на науки. Картер вивчав історію, має докторат із теоретичної фізики і є співавтором понад десятка наукових книг.

Адміністрація Обами хоче мати на посаді надійного фахівця, який буде працювати в команді президента як права рука головнокомандувача.

Постать Аштона Картера неполітична, і він може сподіватися на підтримку в Конгресі як серед законодавців від Демократичної партії – так і з боку опозиційних республіканців, які гостро критикують зовнішню і, особливо, військову політику Барака Обами.

– Богдане, хоча постать міністра оборони США не політична, військова міць Вашингтона залишається ключовим елементом міжнародної політики, і в цій ситуації чимало українців спостерігають за подіями в американській столиці. У п’ятницю Палата представників ухвалила резолюцію з осудом російської агресії і з підтримкою України. Яке значення цього кроку?

Резолюція є виявом політичної позиції. Важливість її у тому, що величезна більшість американських законодавців – 411 проти 10 – засудили агресивну політику Путіна

– Про резолюцію варто говорити насамперед як про політичну декларацію. Резолюція не спонукає до якихось конкретних кроків чи дій. Вона є виявом політичної позиції.

Важливість її насамперед у тому, що величезна більшість американських законодавців – 411 проти 10 – засудили агресивну політику Путіна, оголосили вимогу до Росії вивести війська з української території і припинити підтримку сепаратистів.

Палата закликає, щоб президент США співпрацював із союзниками, аби окупація та анексія Криму не визнавалася. Там також сказано, що Україні треба допомагати для захисту її суверенітету й територіальної цілісності.

Але нашим слухачам варто пам’ятати, що резолюція (або постанова) залишається декларацією. Натомість у Конгресі є кілька законопроектів, які в разі затвердження передбачали б конкретні дії і допомогу Україні, зокрема озброєнням.

Наразі ті законопроекти залишаються на далекій від затвердження стадії. Політику уряду США щодо України визначає президентська адміністрація.

Республіканці кажуть, що вони, отримавши більшість у Конгресі, тепер візьмуть на себе активнішу роль. Такі сенатори як Джон Маккейн гучно заявляють, що Обама повинен допомогти українцям зброєю.

Але Білий дім зараз вважає, що Україну краще підтримувати іншими методами.


На цю ж тему:

04.12.2014
Палата представників Конгресу США закликала Обаму ввести нові санкції проти Росії і надати Україні озброєння

Резолюція закликає Росію припинити незаконну анексію Криму, підтримку сепаратистів і вивести війська з території України далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG