Доступність посилання

ТОП новини

У Бельгії померла королева Фабіола


На цьому фото 2013 року королева Фабіола ліворуч у червоному вбранні
На цьому фото 2013 року королева Фабіола ліворуч у червоному вбранні

Король бельгійців Філіп та королева Матильда оголосили сьогодні про смерть королеви-матері Фабіоли після тривалої хвороби на 86-му році життя.

Одразу після цієї вістки чимало громадян почали приносили квіти та свічки до королівського палацу, повідомляє бельгійський кореспондент Радіо Свобода.

Остання публічна поява Фабіоли відбулася в липні 2013 року під час передачі трону від короля Альберта його синові Філіпу.

Фабіола народилася в червні 1928 року в Мадриді. Вона походить із іспанського аристократичного роду. В 1936 році її сім’я опинилася у вигнанні у Франції та Швейцарії. Після повернення до Мадрида Фабіола навчалася на медсестру, працювала в одній з лікарень міста. Опубліковала збірку дитячих оповідань.

У 1960 році король Бодуен і Фабіола одружитися. Весілля вперше транслювалося наживо на Євробаченні. Однак королівське подружжя не мало дітей.

У 1993 після трагічної смерті короля Бодуена Бельгію вразив образ королеви Фабіоли, яка була вдягнена в біле на похоронах чоловіка. Від короля Бодуена правління державою перейшло до його брата Альберта.

Після загибелі чоловіка Фабіола значно скоротила свої публічні появи. Запам’яталося у 2009 році її «пригощання» яблуком, яке королева вийняла з сумки для потенційного вбивці, що напередодні погрожував у пресі розправитися з нею з арбалета.

Королеву Фабіолу нерідко критикували за надмірні дотації, які вона отримувала від держави. Створений нею благодійний фонд був скасований незадовго до зречення престолу короля Альберта, бо фінансові операції, що проводилися в його рамках, викликали підозру як спроби уникнути оподаткування.

XS
SM
MD
LG