Доступність посилання

ТОП новини

СБУ допоможе ГПУ розслідувати злочини проти Небесної сотні


Розслідування справ Небесної сотні йде незадовільно – СБУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Розслідування справ Небесної сотні йде незадовільно – СБУ

Служба безпеки України буде тісніше працювати із родичами загиблих на Майдані, а також із їхніми адвокатами заради швидшого розслідування вбивств. Спеціально для цього буде створена окрема група працівників СБУ. Як повідомив голова слідчого відділу СБУ Василь Вовк, це 25 співробітників, які будуть тісно співпрацювати, в першу чергу, із Генпрокуратурою – саме вона веде слідство щодо вбивств на Майдані із 18 по 20 лютого 2014 року. Очолить групу полковник СБУ Анатолій Дубник. Голова СБУ Валентин Наливайченко наполягає на тому, що якщо МВС чи Генпрокуратура не захочуть брати до уваги слідства якусь важливу на думку громадськості інформацію, СБУ їх змусить.

Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

Служба безпеки України запросила до співпраці також батьків та родичів загиблих Небесної cотні – заради цього їх навіть можуть працевлаштувати. «Бажано, щоб була юридична освіта», – зазначив голова СБУ Валентин Наливайченко. За його словами, підрозділи з розслідування будуть створені в усіх областях, головне, щоб там були бажаючі з числа громадськості.

На зустрічі із керівництвом Служби безпеки України координатор адвокатів родин Небесної сотні Тарас Гаталяк розповів, що окреме управління планують створити також і в Генпрокуратурі.

«Олег Заліско, начальник слідчого управління, обіцяв створити окреме управління для розслідування як злочинів проти Майдану, так і економічних злочинів режиму Януковича», – зазначив Гаталяк. Втім, правозахисник визнав, що й понині розслідування кримінальних впроваджень йде занадто повільно. Крім того, за словами одного з родичів загиблих, досі не покарані ті держслужбовці, які заборонили лікарням приймати поранених майданівців.

Гаталяк також розказав, що 21 листопада в них була зустріч із Генеральним прокурором, також вони неодноразово бачились із радником міністра МВС Антоном Геращенко. «Втім міністр МВС Арсен Аваков із нами ні разу не зустрівся», – заявив правозахисник.

Потрібно створити Національний трибунал – Наливайченко

Голова СБУ Валентин Наливайченко в свою чергу закликав до створення Національного трибуналу для розслідування вбивств на Майдані та економічних злочинів режиму Януковича – за прикладом Національного антикорупційного бюро. Вбивства на Майдані були лише першим ланцюжком, вважає голова СБУ.

Треба провести через парламент норму про створення Національного трибуналу – спеціально для розслідування злочинів минулого режиму
Валентин Наливайченко

«Хлопці з Небесної сотні були вбиті першими, потім ці злочини продовжились у Криму та на сході України. Масштаби злочинів – колосальні. Треба провести через парламент норму про створення Національного трибуналу – спеціально для розслідування злочинів минулого режиму, скоєних заради узурпації влади», – заявив Наливайченко.

Родини загиблих Небесної Сотні неодноразово заявляли, що розслідування йде вкрай повільно. Протести викликало також судове рішення про зміну запобіжного заходу офіцеру «Беркуту» Дмитру Садовнику. Втім, за словами генерального прокурора України Віталія Яреми, до суду передано вже 7 кримінальних проваджень щодо злочинів на Майдані.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG