Доступність посилання

ТОП новини

Меркель: Росія зазіхає на суверенні права України, Грузії та Молдови


Канцлер Німеччини Анґела Меркель слухає президента Росії Володимира Путіна (червень 2014 року)
Канцлер Німеччини Анґела Меркель слухає президента Росії Володимира Путіна (червень 2014 року)

Канцлер Німеччини Анґела Меркель звинуватила Росію у втручанні у внутрішні справи країн, які прагнуть до зближення з Євросоюзом. Про це вона заявила в інтерв’ю німецькій газеті Die Welt.

За її словами, Росія створює проблеми Молдові, Грузії та Україні, які ухвалили суверенне рішення підписати угоду про асоціацію з ЄС. Меркель вказала на «заморожені конфлікти» навколо самопроголошених Придністров’я, Абхазії та Південної Осетії, а також дії Росії на сході України.

Вона також заявила, що Москва намагається поставити в економічну і політичну залежність від себе країни на заході Балкан.

Говорячи про країни Балтії, канцлер Німеччини зазначила, що «тут не йдеться про війну». Разом з тим, відповідно до статті 5 договору про НАТО, напад на одного з членів Північноатлантичного альянсу розглядається як напад на організацію в цілому, сказала вона і наголосила, що в разі необхідності державам Балтії буде надана військова допомога.

Відносини між Росією і Заходом значно погіршилися внаслідок подій 2014 року, коли Москва анексувала український Крим, а згодом надіслала озброєні спецгрупи на Донбас для захоплення державних установ, створила озброєні угруповання бойовиків, а також ввела в Україну свої окремі військові підрозділи. При цьому Росія офіційно заперечує свою участь у збройному протистоянні на Донбасі.

Риторика Анґели Меркель щодо дій Росії стала ще жорсткішою після саміту «Групи двадцяти» в австралійському Брісбені, де канцлер Німеччини мала кількагодинні переговори з російським лідером Володимиром Путіним.

XS
SM
MD
LG