Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії активісти оголилися на підтримку України


Чехи оголилися на підтримку України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Опівдні 7 грудня під час зміни караулу в туристичній частині столиці Чехії – Празькому Граді активісти символічно оголилися перед очима сотень глядачів. Так небайдужі чехи висловили свою підтримку Україні та протест проти запланованого на січень 2015 року візиту президента Росії Володимир Путіна.

Поліція відтіснила демонстрантів, щоб дати змогу охороні Граду завершити церемонію. Після того активісти продовжили протестувати. В руках вони тримали прапори Чехії, України та НАТО, а також банери з написами, адресатом яких був президент Чехії Мілош Земан – «Земан, Путіну ні» та «Скажи ні Путіну».

Активістів було 11, з них одна дівчина. Чоловіки були роздягнені до пояса, а на їхніх тілах були зроблені написи «правда», «свобода», «честь», «боріться за свободу».

Люди підтримали демонстрантів оплесками та вигуками, а також фотографували їх та знімали на відео. На завершення демонстранти вклонилися публіці, одягнулися і пішли розмовляти з поліцією.

За словами одного з учасників, акція відбулася мирно і в законний спосіб, тому учасникам перформансу нічого не загрожує. Він також вказав на те, що, на жаль, прапори, які демонстранти тримали в руках, поліція викинула у смітник.

«Причина того, чому ми тут виступили, однозначна. Ми не погоджуємося з візитом Путіна до Чехії, як цього хоче президент Земан, який його запросив. Ми спостерігаємо за тим, що відбувається в Україні, і це дуже непокоїть нас», – сказав Радіо Свобода один із учасників протесту.

Згодом інша група протестувальників розгорнула на найбільшій споруді Граду – соборі святого Вітта багатометровий банер «Тут сидить маріонетка Путіна». У Празькому Граді традиційно розміщується офіційна резиденція президентів Чехії, господарем якої нині є Мілош Земан.

Протягом 2014 року Земан неодноразово виступав із суперечливими заявами щодо подій в Україні і закликами до схвалення окремих дій Росії. Він, зокрема, закликав Київ змиритися з втратою Криму, який Росія анексувала. Проросійські політика та риторика чеського президента викликали протести в Празі восени.

XS
SM
MD
LG