Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль каже, що то він не дав укласти ядерну домовленість із Іраном


Ізраїль відіграв визначальну роль у тому, щоб зупинити укладення ядерної домовленості з Тегераном минулого місяця, яка «по суті залишила б Іран на межі здобуття ядерної зброї», заявив у неділю прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Саме голос і занепокоєння Ізраїлю стали визначальними в тому, щоб відвернути таку «погану домовленість», сказав він у відеозверненні, запис якого пролунав на конференції у Вашингтоні у США.

На цій же конференції державний секретар США Джон Керрі заявив, що в переговорах щодо домовленості, які вирішили продовжити, є просування. Він закликав до терплячості, але застеріг, що без «відчутного поступу» процес не зможе продовжитися.

Після того, як шість провідних країн світу й Іран не змогли досягти постійної домовленості щодо суперечливої ядерної програми Тегерана до визначеного раніше терміну 24 листопада, сторони продовжили термін цих переговорів до 30 червня наступного року.

Захід хоче домогтися від Ірану значного обмеження таких частин його ядерної програми, як збагачення урану, що може привести Тегеран до створення власної ядерної зброї. Іран заперечує, що має на меті таємно створити таку зброю, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його мирної програми, що їх домагається світова спільнота, так і не надав.

Ізраїль, який не є учасником переговорів, особливо непокоїться через можливу ядерну зброю Ірану через те, що керівники цієї країни багато разів заявляли про свою мету «стерти державу Ізраїль із мапи світу».

XS
SM
MD
LG