Доступність посилання

ТОП новини

Ми на півдорозі до нового суспільства – письменник Курков


Письменник Андрій Курков
Письменник Андрій Курков

Рим – Письменник Андрій Курков вважає, що українці нині на півдорозі до формування нового суспільства, а європейці поступово змінюють старі кліше про Україну. Своїми думками відомий у Європі інтелектуал поділився в розмові із Радіо Свобода в Римі. Там письменник презентував свої книжки італійською мовою. Одна з них «Українські щоденники» про події Євромайдану і друга – «Сказання про істинно народного контролера».

– На скільки, за Вашими спостереженнями, помітне ментальне зрушення українців стосовно долі країни? Чи не превалює нині відчай і зневіра серед населення?

– Навпаки, частково відчай активного молодого населення виявився у радикалізації. Останні події у Вінниці – це також наслідки того, що люди не бачать змін або сумніваються у змінах. Вони починають бунтувати, продовжувати війну. Ми на війні з Росією, але у нас також триває війна з внутрішнім ворогом – нашою ментальністю. Ми нині десь на півдорозі, ми застигли. Деякі призначення у новому уряді дають сумніви, що ми зможемо прорватися у нову якість суспільства.

– Які саме призначення у Вас викликають сумнів?

– Для мене призначення В’ячеслава Кириленка (міністром культури – ред.) – це повернення до Помаранчевої революції і до нульових результатів.

– Чи доречним було заснування міністерства інформації?

Ми маємо ворога, з яким легше воювати гумором, аніж створювати спеціальні контрпропагандистські матеріали. У нас немає віри в пресу, аполітичні тексти

– Це смішно. Щоб протистояти пропаганді, міністерство не потрібне. Міністерство створює робочі місця для чиновників. Чиновники в Україні ніколи не були креативними. Я сумніваюся, що хтось із тих, хто може справді займатися контрпропагандою пішов би працювати у міністерство. Ми маємо ворога, з яким легше воювати гумором, аніж створювати спеціальні контрпропагандистські матеріали. У нас немає віри в пресу, аполітичні тексти.

– Європейці часто асоціювали Україну із Чорнобилем, хворими дітьми, повіями. Тепер з війною на сході у Європі продовжують сприймати Україну як проблемну і нещасну територію?

Україна спровокувала питання про існування самої євроспільноти. Старі кліше замінили нові, які можуть залишитися надовго

– Думаю, нинішня ситуація відсунула у минуле і жінок-повій, і Чорнобиль.Тепер на першому плані війна, конфлікт з Росією і те, що Україна спровокувала питання про існування самої євроспільноти. Старі кліше замінили нові, які можуть залишитися надовго. Я постійно у поїздках, у різних країнах я відстежую запитання. Якість запитань іноземців змінилася. Вже запитання переважно геополітичні, ніж суто про українську корупцію та інші негативи.

– Вас часто іноземці запитують про майбутні сценарії для України, тож яке Ваше бачення?

Переживемо зиму і навесні буде зрозуміло, чи ситуація буде тривати п’ять років, двадцять чи рік

– Переживемо зиму і навесні буде зрозуміло, чи ситуація буде тривати п’ять років, двадцять чи рік. Поки що незрозуміла ситуація на самому Донбасі, бо у нас немає правдивої картини, її ніде немає. Я більше довіряю людям з Донбасу, які пишуть про події у Фейсбуці. Але насправді незрозуміло, яка перспектива цієї території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG