Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає російський газ 10-11 грудня – Тодійчук


Олександр Тодійчук
Олександр Тодійчук

Україна отримає російський газ від «Газпрому» 10-11 грудня, повідомив Радіо Свобода голова Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук.

«Трансгаз» має підготуватися приймати додаткові обсяги, має знати, куди їх направити. Його треба розписати, тому що цей газ не у підземні сховища буде йти. Його треба розписати по споживачах. Цей процес зараз триває. Швидше за все, 10-11 [грудня] газ піде вже для споживачів», – зазначає Олександр Тодійчук.

За його словами, на першому етапі Україна купить у «Газпрому» 1 мільярд газу.

«Україна сказала, що споживатиме стільки газу, скільки буде необхідно у залежності від температур і від обсягів споживання палива споживачами», – говорить Тодійчук.

Російський «Газпром» підтвердив, що отримав кошти від «Нафтогазу України» для передоплати газопостачання у грудні. Але, як повідомив представник російської компанії Сергій Купріянов, «Газпром» чекає на заявку з обсягами від «Нафтогазу».

Раніше «Нафтогаз України» повідомив, що перерахував «Газпрому» авансовий платіж за постачання одного мільярда кубометрів газу в грудні 2014 року в розмірі 378 мільйонів доларів.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що Київ очікує на відновлення Росією постачання газу з 8 грудня.

Росія вимагає від України попередньої оплати обсягів газу. За умовами угоди, підписаної в жовтні українським «Нафтогазом» і російським «Газпромом» за посередництва Євросоюзу, газ має надходити з Росії в Україну протягом 48 годин від моменту, коли російська сторона отримує гроші.

Київ з міркувань економії відкладав купівлю нових обсягів газу, але зимове похолодання змусило шукати можливості поповнення газових запасів.

XS
SM
MD
LG