Доступність посилання

ТОП новини

Україні не потрібно більше ніж 4 мільярди кубів російського газу – експерт


Україна заплатила аванс за російський газ і очікує до 11 грудня отримати його. Наразі йдеться про 1 мільярд кубів палива. Загальна ж кількість імпорту від «Газпрому» залежатиме від температур, кількості реверсного газу, а також запасів вугілля. На думку декого з фахівців, щоб пережити зиму – Україні достатньо було б 3-4 мільярдів кубів російського газу.

«Нафтогаз» перерахував «Газпрому» аванс за постачання одного мільярда кубометрів газу в грудні 2014 року у розмірі 378 мільйонів доларів. Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що Київ очікує на відновлення Росією постачання газу з 8 грудня.

Сергій Купріянов
Сергій Купріянов

Російський «Газпром» підтвердив, що отримав кошти від «Нафтогазу України» для передоплати газопостачання у грудні. Але, як повідомив представник російської компанії Сергій Купріянов, «Газпром» чекає на заявку від «Нафтогазу».

«Гроші на нашому розрахунковому рахунку. Чекаємо на заявку з обсягами від «Нафтогазу», – зазначив Купріянов.

Наразі Україна купить у «Газпрому» лише мільярд кубометрів

Олександр Тодійчук
Олександр Тодійчук

Україна отримає російський газ від «Газпрому» 10-11 грудня, оскільки наразі «Укртрансгаз» має розподілити його, повідомив Радіо Свобода голова Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук.

10-11 грудня (російський) газ піде вже для споживачів
Олександр Тодійчук

«Трансгаз» має підготуватися приймати додаткові обсяги, має знати, куди їх направити. Його треба розписати, тому що цей газ не у підземні сховища буде йти. Його треба розписати по споживачах. Цей процес зараз триває. Швидше за все, 10-11 грудня (російський) газ піде вже для споживачів», – зазначає Олександр Тодійчук.

За його словами, на першому етапі Україна купить у «Газпрому» 1 мільярд кубів газу. А подальші обсяги закупівлі російського палива залежатимуть насамперед від певних обставин.

Україна сказала, що споживатиме стільки газу, скільки буде необхідно у залежності від температур і від обсягів споживання палива споживачами
Олександр Тодійчук

«Україна сказала, що споживатиме стільки газу, скільки буде необхідно у залежності від температур і від обсягів споживання палива споживачами. Ми маємо право на умовах передоплати отримувати стільки, скільки заплатили. Отже, цей процес регулюватиме українська сторона у залежності від потреб», – говорить Тодійчук.

Наразі в українських підземних сховищах залишається близько 13,5 мільярдів кубів газу. З початку опалювального сезону Україна вже використала 20% від закачаних раніше запасів.

Україна скоротила річний обсяг газоспоживання на 20%

Річний обсяг споживання Україною газу, за оцінками фахівців, цьогоріч становитиме близько 40 мільярдів кубів. На опалювальний сезон припаде до 16-18 мільярдів, 8 із них – це паливо українського видобутку (включаючи підйом із підземних сховищ газу). Решта, близько ще 8 мільярдів – імпорт.

Володимир Омельченко
Володимир Омельченко
Достатньо було б 3-4 мільярдів кубічних метрів російського газу. Краще б взагалі було без нього обійтися. Але ми бачимо, що Україна ще дуже багато споживає
Володимир Омельченко

​«На мій погляд, достатньо було б 3-4 мільярдів кубічних метрів російського газу. Краще б взагалі було без нього обійтися. Але, на жаль, ми бачимо, що Україна ще дуже багато споживає. Вона не змогла знизити своє споживання так, як це планувалося урядом. Хоча варто сказати, що цьогоріч Україна знизить своє споживання відсотків на 20 у порівнянні з минулим роком. Якщо минулого року ми спожили 50 мільярдів, то у цьому буде 40», – зазначає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Ще одне джерело імпортного газу – це реверс. За оцінками Омельченка, упродовж трьох зимових місяців в Україну може зайти близько 4 мільярдів газу з Європи – це трохи більше ніж 1 мільярд на місяць.

У 2015-му в Україну може зайти 11 мільярдів кубів газу реверсом

Тим часом, говорить Олександр Тодійчук, у 2015 році Україна може отримати до 11 мільярдів кубів палива реверсним маршрутом. (Із урахуванням інтерконектора, системи сполучення газових комунікацій між Угорщиною та Словаччиною, який має бути збудований до початку 2015 року і дасть додаткову можливість для реверсних поставок газу в Україну).

Починаючи з 1 січня у нас буде технічна можливість 10-11 мільярдів отримати, якщо не будуть реалізовані якісь додаткові технічні рішення
Олександр Тодійчук

«Починаючи з 1 січня у нас буде технічна можливість 10-11 мільярдів отримати, якщо не будуть реалізовані якісь додаткові технічні рішення, але ця цифра може бути збільшена не дуже великими зусиллями», – наголошує Тодійчук.

Що ж до ціни реверсного газу, який купується на спотових ринках, то за оцінками фахівців, зважаючи на падіння ціни нафти на світових ринках, знижуватиметься і ціна газу, оскільки багато країн купують його за формулою, в якій є прив’язка до нафти.

Росія повністю припинила газопостачання в Україну у червні. З того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна – ЄС – Росія. 30 жовтня Росія і Україна за посередництва Євросоюзу домовилися про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період, а також узгодили їхні умови до березня 2015 року включно.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG