Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина підтверджує, що не визнає угоди Росії з Абхазією


Франк-Вальтер Штайнмаєр (л) і міністр закордонних справ Грузії Тамар Беручашвілі (п) у Тбілісі, 8 грудня 2014 року
Франк-Вальтер Штайнмаєр (л) і міністр закордонних справ Грузії Тамар Беручашвілі (п) у Тбілісі, 8 грудня 2014 року

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр повторив сьогодні, що його країна ніяким чином не визнає військової угоди, яку уклала минулого місяця Росії з сепаратистським регіоном Грузії Абхазією.

Крім того, Штайнмаєр, перебуваючи у столиці Грузії Тбілісі, додав, що Грузія ще на крок наблизилася до безвізового режиму з Європейським союзом.

Росія, яка визнає грузинські сепаратистські регіони Абхазію й Південну Осетію за «самостійні держави», наприкінці минулого місяця уклала з Абхазією угоду про створення «спільних збройних сил», які фінансуватиме Росія. Угода також передбачає, що напад на одного з її учасників вважатиметься й нападом на іншого.

У Грузії різко скритикували цю угоду, зокрема, назвавши її ще одним свідченням російської окупації Абхазії, де нині розміщені близько 4 тисяч російських військових, і прагнення повністю анексувати цей регіон. У світі, зокрема, в ЄС чи в НАТО, а також в Україні вже заявляли, що не визнають цього договору.

«Незалежність» Абхазії й Південної Осетії визнають наразі, крім Росії, тільки Нікарагуа й Венесуела, де при владі стоять проросійські й антиамериканські сили, і невелика тихоокеанська острівна держава Науру. Ще дві такі держави, Вануату й Тувалу, відкликали свої визнання. Грузія вважає ці свої регіони територіями, окупованими Росією.

XS
SM
MD
LG