Доступність посилання

ТОП новини

Криза в Україні стає менш інтенсивною (світова преса)


=
=

Західні ЗМІ пишуть, що з’являються перші ознаки прогресу у розв’язанні конфлікту між Росією і Україною та покладають надію на чергові переговори у Мінську.

Британська газета Independent пише, що думка про те, що Росія віддає перевагу замороженому конфлікту в Україні, не є повністю правдивою. Саме тому існує надія, що нові мінські переговори можуть принести деякий прогрес у розв’язанні українського конфлікту.

По-перше, існує думка, що Росія не має ані бажання, ані коштів, щоб підтримувати навіть базовий ступінь залучення у конфлікт на сході України. По-друге, пише видання, недієва Мінська угода про припинення вогню від вересня місяця є кращою за відсутність будь-якої угоди взагалі, а також є ознакою того, що Кремль все ж таки хоче брати участь у переговорах. По-третє, нова Мінська зустріч може бути успішною тому, що наближається зима, а газове питання не є вирішеним.

Кожен учасник цього конфлікту, зазначає Independent – Київ та його західні прихильники, сепаратисти на сході України та Москва – потребує домовленості, яка дозволить їм дожити до весни без гуманітарної або військової катастрофи.

Американський часопис Forbes пише, що є ознаки того, що криза в Україні стає менш інтенсивною. Звичайно, не можна говорити про мир, але відновлення поставок газу та «день тиші» є невеликими кроками у правильному напрямку.

Відновлення постачань газу є позитивним для економіки України, а також українців, беручи до уваги початок зими. Це може також сповільнити пошук Києвом альтернативних поставок газу, що у свою чергу, повертає газовий важіль у руки Росії та заспокоює її.

У той же час, зазначає видання, Росії стає дедалі важче заперечувати, що вона підтримує сепаратистів на сході України, а російська економіка відчуває наслідки санкцій, і зростають ціни через падіння рубля та цін на нафту. Все це може не означати негайного миру, але точно є позитивними ознаками розв’язання української кризи, робить висновок видання.

Британська газета Guardian пише про подальше зміцнення зв’язків Кремля з правими партіями Європейського союзу. Мета Москви полягає у тому, щоб мати у Європі політиків, які підтримуюють ідеї Путіна. Це, у свою чергу, потрібно, щоб просувати економічні інтереси Москви в Європі. Зокрема, щоб ЄС залишався залежним від російського газу.

Європейські праві політики переходять на бік Путіна тому, що, по-перше, вони мають дещо спільне – євроскептицизм. По-друге, пише видання, Кремль відкрив для себе те, що європейські політики, як і російські, підкупні, якщо йдеться про іноземну валюту.

Сьогодні Росія експлуатує популярний у Європі євроскептицизм, спричинений міграцією та суворою економічною ситуацією. Однак, беручи до уваги те, що праві партії починають набирати популярності на континенті, Європа має порушити проблему нечистих методів фінансування, або стати свідком руйнування власних інституцій, пише Guardian.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG