Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували законопроект щодо посилення відповідальності за заклик до непокори


У Верховній Раді в понеділок зареєстрували законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу щодо встановлення відповідальності за заклик до непокори правоохоронців чи військових.

Автором проекту закону є народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Фріз.

«Досвід ведення сучасних військових кампаній свідчить про широке використання закликів до непокори, тобто закликів до відкритої відмови працівників правоохоронних органів чи військовослужбовців виконати наказ начальника… Слід зауважити, що найбільша активність щодо закликів до непокори припала на початкову фазу дестабілізації ситуації у Криму, а також у Донецькій та Луганській областях. Саме ці дії дозволили дезорієнтувати частину місцевих правоохоронних органів, захопити органи державної влади, зброю тощо», – мовиться у пояснювальній записці.

Проектом закону пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України щодо заклику до непокори, тобто заклику до відкритої відмови працівника правоохоронного органу чи військовослужбовця виконати законний наказ начальника у сфері захисту територіальної цілісності, державного кордону, державного суверенітету України, протидії збройній агресії. Такі дії пропонується карати позбавленням волі на строк до трьох років.

Законопроектом передбачається, що кримінальна відповідальність має наставати тільки у випадку, коли заклик до непокори стосується лише законного наказу начальника.

«Таким чином, законопроект дозоляє зберегти можливість уникнення відповідальності у випадках закликів, що пов’язані з незаконними наказами начальника, що суперечать Конституції України, як, наприклад, під час Революції гідності 2014 року», – мовиться у пояснювальній записці.

Наразі Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за непокору у вигляді службового обмеження або тримання у дисциплінарному батальйоні, або позбавлення волі. Ця норма стосується військовослужбовців.

XS
SM
MD
LG