Доступність посилання

ТОП новини

Косово стає членом МОК


Єдина з 2008 року представниця Косова на Олімпійських іграх, дзюдоїстка Майлінда Кельменді, виступила 2012 року в команді Албанії
Єдина з 2008 року представниця Косова на Олімпійських іграх, дзюдоїстка Майлінда Кельменді, виступила 2012 року в команді Албанії

Косово отримало сьогодні статус повноправного члена Міжнародного олімпійського комітету, що дасть йому можливість уперше виступити як окрема самостійна держава на Олімпійських іграх 2016 року у бразильському Ріо-де-Жанейро.

У відповідь на цей крок Сербія, яка відкидає самопроголошене відокремлення Косова, звинуватила МОК у політизації питання. Як заявив міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич, це рішення політичне і, за його словами, суперечить Олімпійській хартії і створює нові розколи.

Натомість у Косові рішення радо привітали.

У жовтні МОК надав Косову тимчасове визнання, що викликало офіційний протест Олімпійського комітету Сербії.

Косово, яке односторонньо оголосило про відокремлення від Сербії ще 2008 року, наразі визнають за незалежну державу 108 зі 193 країн-членів ООН. Але серед тих, хто відмовляється визнавати самопроголошену незалежність Косова, є й Бразилія, яка прийматиме Олімпійські ігри 2016 року.

Із 2008 року Косово не брало участі в Олімпійських іграх через свій статус; єдина представниця Косова на цих іграх виступила 2012 року як член команди Албанії.

XS
SM
MD
LG