Доступність посилання

ТОП новини

Борислав Береза: Януковича розшукував би Інтерпол, якби Україна надала докази


Януковича розшукував би Інтерпол, якби Україна надала докази – Береза
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Якби Україна подала в Інтерпол достатні докази «злочинів» попереднього президента Віктора Януковича, він був би вже в міжнародному розшуку, заявив сьогодні народний депутат і головний речник «Правого сектору» Борислав Береза.

«Ми всі знаємо про злочини» Януковича, втім, потрібно зібрати докази, формалізувати та задокументувати їх, каже депутат.

«Станом на сьогодні ми точно знаємо, що пан Ярош є в розшуку Інтерполу, а пана Януковича Інтерпол не бере в розшук. Це свідчить, що певні сторони зацікавлені в тому, щоб патріоти України були в розшуку, а інші сторони зацікавлені, щоб ворогів у розшуку не було. Страшно те, що часто обидві сторони перебувають в Україні», – заявив Береза.

Він вважає, що «одіозних злочинців» попереднього режиму не судять і не створюють спеціального трибуналу для них тому, що на це в Україні немає політичної волі.

«Тільки політична воля зупиняє парламент і силові структури від створення трибуналу. Але відсутні кримінальні справи, реальна доказова база, за 9 місяців не провели фактично ніякої роботи», – заявив Береза.

Він також порадив керівникам українських силових відомств «менше давати прес-конференцій і піаритись, а більше працювати».

Учора генеральний прокурор Віталій Ярема заявляв, що Інтерпол не хоче оголошувати в міжнародний розшук колишнього президента Віктора Януковича й ще шістьох колишніх чиновників. За словами Яреми, на запити України про це в Інтерполі нічого не відповідають, а під час переговорів представники міжнародної поліційної організації кажуть, що в розшуку Януковича вбачають можливість політичного переслідування.

Тим часом лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош наприкінці липня з’явився в базі осіб, які перебувають у розшуку Інтерполу – як мовиться в повідомленні, його розшукує Росія для взяття під варту за звинуваченнями в публічних закликах у засобах інформації до терористичної й екстремістської діяльності. В Інтерполі не пояснювали, чому в цьому розшуку ознак політичного переслідування не побачили.

Росія подала до Інтерполу документи на розшук Яроша ще в березні на підставі нібито заклику в соцмережах до лідера ісламістських екстремістів у Росії Доку Умарова (вже вбитого на той час) підтримати «Правий сектор». Такий заклик провисів на сторінці «Правого сектора» в соцмережі «ВКонтакте» після її зламу нетривалий час, але його відразу «помітили» російські ЗМІ й політики.

«Правий сектор» був для російських засобів інформації і для політиків жупелом, яким лякали росіян і проросійських українців на початку української кризи навесні цього року. Пізніше, з початком бойових дій на Сході України, його роль зайняла Національна гвардія – правоохоронна силова структура, призначена в першу чергу для дій поліційного характеру.

XS
SM
MD
LG