Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін обіцяє витягти зарплату «із конверта»


Київ – Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяє посилити відповідальність за зарплати в конвертах, а водночас зменшити податкове навантаження на оплату праці. Попередні очільники урядів – Юлія Тимошенко та Микола Азаров – також обіцяли вжити заходів з детінізації зарплати, але відчутних наслідків їхні ініціативи не мали. Утім, до обіцянок Арсенія Яценюка експерти ставляться зі стриманим оптимізмом.

Кабінет Міністрів введе додаткову відповідальність за виплату заробітної плати у конвертах та тіньовий обіг готівки. Про це під час засідання Кабінету міністрів повідомив голова уряду Арсеній Яценюк, представляючи програму діяльності уряду.

Також прем’єр зауважив, що вражений офіційними даними щодо рівня заробітних плат.

«Якщо подивитись по Києву цифри по кількості громадян, які отримують зарплату нижче, ніж 1218 гривень, то таких 40%. Тобто ми відібрали всіх бюджетників і взяли реальний сектор економіки без бюджету. За даними офіційної статистики, 40% отримує зарплату нижче прожиткового мінімуму. Це неправда», – наголосив Арсеній Яценюк.

За словами прем’єр-міністра, в Кабміні розуміють, що тінізація зарплати пов’язана також із недосконалою податковою системою. Тож, одночасно уряд ініціюватиме поетапне зменшення єдиного соціального внеску – із 41% до 15%.

Прийняття такого радикального рішення протягом двох років дасть суттєве збільшення доходів бюджету і реальне збільшення доходів громадян, їхнє соціальне й пенсійне забезпечення
Арсеній Яценюк

«Ми переконані в тому, що прийняття такого радикального рішення, навпаки, протягом двох років дасть суттєве збільшення як доходів бюджету, так і реальне збільшення доходів громадян і, відповідно, їхнє соціальне й пенсійне забезпечення», – стверджує Арсеній Яценюк.

Податкового тиску на зарплату не знижували 10 років – експерт

Попередники Арсенія Яценюка на посаді прем’єр-міністра – Юлія Тимошенко та Микола Азаров – також робили заяви про необхідність виводити зарплати із тіні. Однак істотно вплинути на ситуацію із зарплатами в конвертах вони не зуміли. Утім, екс-міністр економіки Павло Шеремета вважає, що оголошений чинним головою уряду комплексний підхід може мати успіх.

Цю проблему можна вирішити двома шляхами: економічним – зниженням єдиного соціального внеску, та адміністративним – збільшенням контролю
Павло Шеремета

«Цю проблему можна вирішити двома шляхами: економічним – зниженням єдиного соціального внеску, та адміністративним – збільшенням контролю. Тільки певна комбінація цих двох шляхів може дати результат», – каже колишній урядовець.

Керівник податково-юридичної практики українського представництва компанії Ernst&Young Володимир Котенко зазначає, що впродовж останніх десяти років, оголошуючи війну зарплатам у конвертах, урядовці не зменшували податкове навантаження на фонд заробітної плати. За його словами, «зниження навантаження на оплату праці не відбувалося, крім 2004 року, коли було зменшено податок з доходів фізичних осіб».

Зниження навантаження на оплату праці не відбувалося, крім 2004 року, коли було зменшено податок з доходів фізичних осіб
Володимир Котенко

Зарплата в конверті стала виходом для всіх, але насамперед розширює можливості роботодавця, які завдяки тінізації зарплат можуть наймати на роботу більше працівників. Потреба в тіньових грошах для виплати необлікованої зарплати в конвертах породжує великий ринок тіньової готівки. За словами Володимира Котенка, зараз «послуга з надання необлікованої готівки є досить поширеною».

За даними Державної фіскальної служби, 70-80% бізнесу або доплачує, або повністю платить працівникам зарплату в конвертах. Щомісячні тіньові доплати складають від 20 до 50 мільярдів гривень, припускають податківці.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG