Доступність посилання

ТОП новини

Суд таки забрав активи соратників Януковича у компанії «Голден Деррік» на користь держави


Київський апеляційний господарський суд відмовив у розгляді апеляційної скарги компанії «Голден Деррік», тим самим повернув НАК «Надра України» частку у видобутку газу на одному з найбільших газових родовищ України – Сахалінському.

Про спроби повернути контроль над активами державною компанією НАК «Надра України» раніше йшлося в розслідуванні програми «Схеми» – спільного телевізійного проекту Радіо Свобода і Першого національного.

Рішення суду є стратегічно важливим для НАК «Надра України», оскільки дає можливість в подальшому забезпечити участь держави в особі компанії у спільній діяльності на Сахалінському родовищі й отримання прибутку.

«Київський апеляційний господарський суд виніс законне і правомірне рішення залишити в силі рішення Господарського суду Києва. Тому ті активи, які були продані колишнім керівництвом НАК «Надра України», повертаються назад до компанії. На сьогоднішній день дуже обмежене бюджетне фінансування нашої галузі. Тоді як участь НАК «Надра України» у спільній діяльності надасть можливість отримувати прибуток, орієнтовно декілька мільйонів гривень щомісячно і покращити фінансовий стан компанії», – заявив член правління НАК «Надра України» Сергій Філатов, відповідаючи на запитання журналіста «Схем».

«Всі ці гроші дадуть можливість виплатити заборгованість по заробітній платі працівникам дочірніх підприємств, які накопичились за попередні роки. Також це дасть можливість виплатити податки у бюджет держави, оновити матеріально-технічну базу нашого підприємства та дочірніх підприємств, активно продовжити геологічну розвідку», – додав він.

У 2012-2013 роках минулим керівництвом НАК «Надра України» були продані фірмі «Голден Деррік» за трохи більше ніж 20 мільйонів гривень долі одразу у трьох об’єднаннях, які добувають газ на Сахалінському газовидобувному родовищі. Завдяки цьому, згідно з даними НАК «Надра України», всього за два роки «Голден Деррік» змогла заробити близько 120 мільйонів гривень.

Але компанія так і не розрахувалася з НАК «Надра України» за викуплені державні долі у бізнесі. Це дало законне обґрунтування уже новому керівництву державної компанії звернутися до суду з позовом до «Голден Деррік» про розірвання договорів і повернення НАК «Надра України» активів, які генерують мільйони гривень щомісяця. У жовтні-листопаді Господарський суд Києва розірвав вищевказані договори, та заборонив компанії «Голден Деррік» здійснювати будь-які дії по відчуженню активів.

Згідно з інформацією Єдиного державного судового реєстру, трійка суддів Київського апеляційного господарського суду на чолі з Ларисою Смирновою зняла арешт з активів компанії, ухваливши рішення на користь оточення екс-президента України.

У «Голден Деррік» відмовились коментувати, з чим пов’язаний стрімкий розвиток компанії за часів президентства Віктора Януковича і чому вона не розрахувалася з НАК «Надра України» за отримані державні активи.

Контроль над «Голден Деррік», за даними «Української правди», через кіпрську «Хартлог Лімітед» здійснюють екс-міністри уряду Миколи Азарова – Едуард Ставицький і Микола Присяжнюк, а також колишній народний депутат Партії регіонів Юрій Іванющенко.

XS
SM
MD
LG