Доступність посилання

ТОП новини

В Осло вручили Нобелівську премію миру


Малала Юсафзай і Кайлаш Сатьяртхі отримали Нобелівську премію миру, Осло, 10 грудня 2014 року
Малала Юсафзай і Кайлаш Сатьяртхі отримали Нобелівську премію миру, Осло, 10 грудня 2014 року

Пакистанка Малала Юсафзай, яка бореться за права дівчат на освіту, і захисник прав дітей з Індії Кайлаш Сатьяртхі отримали Нобелівську премію миру.

10 грудня на церемонії в Осло лауреатам вручили золоті медалі і дипломи.

Перед нагородженням Малала в інтерв’ю Радіо Свобода вкотре виступила проти дитячої праці. «Дітей не можна використовувати для праці, їм треба дати можливість здобути освіту», – сказала дівчина.

Малала, яка бореться за права дівчат на освіту в Пакистані, стала символом боротьби Пакистану з талібами завдяки своєму блогу. У 2009-му, ще у віці 11 років, вона почала висвітлювати жорстоке поводження талібів із місцевим населенням долини Сват. Вона писала про закриття шкіл для дівчаток, про заборону жінкам носити яскравий одяг. Тепер Малала живе у Великій Британії, де лікувалася після збройного нападу талібів.

За даними Нобелівського комітету, 60-річний Кайлаш Сатьяртхі зберіг традицію Махатми Ганді і очолив мирні протести проти «жахливої експлуатації дітей для отримання фінансової вигоди».

Минулого року володарем Нобелівської премії миру стала Організація із заборони хімічної зброї за роль у хімічному роззброєнні Сирії.

XS
SM
MD
LG