Доступність посилання

ТОП новини

Чехія робить перший крок до ратифікації Угоди про асоціацію України й ЄС


©Shutterstock
©Shutterstock

У Чехії верхня палата Парламенту країни, Сенат, підтримала сьогодні ратифікацію Угоди про асоціацію України і Європейського союзу.

За це проголосували 52 з 67 присутніх сенаторів, проти були 3.

Угоду запропонував до ратифікації міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек.

Він, зокрема, заявив: «Ми намагаємось допомогти, щоб Україна консолідувалась. Якщо це вдасться то, сподіваюсь, вона зможе розвиватись далі як держава, яка для нас становить надзвичайно великий інтерес. Вона для нас була цікавою і могла б знову нею бути».

На підтримку ратифікації угоду виступив, серед інших, і голова Сенату Мілан Штєх. Він зазначив, що підтримкою цієї угоди «будуть створені кращі умови для того, щоб Україна, розібравшись зі своїми відносинами, мала кращі економічні й відповідно і соціальні умови».

Посол України в Чехії Борис Зайчук висловив міністрові і спікерові подяку за підтримку України.

Нижня Палата депутатів чеського Парламенту, за повідомленнями, має почати розглядати закон про ратифікацію цієї угоди в першому з трьох читань післязавтра.

На цей час процедуру ратифікації Угоди про асоціацію України і Євросоюзу повністю завершили шість із 28 країн-членів ЄС: Румунія, Литва, Латвія, Мальта, Болгарія і Словаччина. Іще чотири близькі до цього: Естонії й Угорщині, які теж ратифікували угоду, залишається тільки передати на зберігання документи про це; крім того, угоду ратифікували парламенти Швеції й Польщі. Також ратифікацію завершила сама Україна. Крім того, ратифікацію угоди підтримав Європейський парламент.

Угода формально набуде чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать усі країни, що може протривати й кілька років. Наразі з 1 листопада, ще до завершення ратифікаційного процесу, почалося її тимчасове застосування. При цьому тимчасове застосування частини угоди, що стосується зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, відкладене до початку 2016 року – протягом цього часу, однак, із боку Євросоюзу для України односторонньо діятимуть преференції, передбачені угодою.

XS
SM
MD
LG