Доступність посилання

ТОП новини

Пенсіонери з окупованих територій. Як отримати гроші?


Як отримати соціальні виплати українцям на окупованих територіях?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Як отримати соціальні виплати українцям на окупованих територіях?

Біля відділень пенсійного фонду черги. Люди із окупованих територій приїжджають на звільнені, щоб зареєструватися та отримати пенсію. Про те, які потрібні для цього документи, та яким чином здійснюються нарахування, розповів Радіо Свобода виконувач обов’язків голови правління пенсійного фонду Микола Шамбір.

– Як отримати пенсії тим, хто знаходиться на окупованій території?

Пенсійний фонд займається питанням пенсій. І питання пенсій ми зробили по спрощеному механізму. Ми переводимо електронну пенсійну справу. Це уже проблема, тому що пенсійні справи паперові, які є основою і місцем зберігання усіх документи, також заблоковані. Вони нам не доступні. Але ми робимо переведення пенсій по електронних пенсійних справах, де міститься уся інформація.

– А не можна так зробити, щоб люди на картку отримували пенсії?

– Саме на картку вони і отримують. На наших територіях вони пишуть заяву і їм переводиться пенсія. Вони можуть отримувати як на поштове відділення, так і на картку.

– Але в Енергодарі, що у Запорізькій області, люди з Донеччини приїздять і нічого не відбувається. У нас є свідчення.

– Мабуть, це не зовсім відповідає дійсності, тому що людина приходить, пише заяву і протягом буквально тижня у нас переводиться електронна пенсійна справа, після цього іде на виплату. Є затримки тиждень-два по тим районам де дуже велика напруга. Там є питання в опрацюванні цих документів, але не два-три місяці. Особисто спілкуюся з людьми і реагую на ці ситуації. І коли розбираєшся, то людина звертається і за тиждень-два отримує пенсію. Якщо у грудні звертається, то у грудні пенсію і отримає.

– Скажіть, а що це за рейди, які влаштовують працівники пенсійного фонду, щоб контролювати, чи є людина на місці реєстрації, щоб вона могла отримати пенсію.

– Пенсійний фонд таких рейдів не організовує. Питання у тому, щоб надалі отримувати пенсію, людина мусить зареєструватися в реєстрі переселенців в управлінні соціального захисту. Вона реєструється там, несе довідку про те, що вона зареєструвалася. І пенсійний фонд виплачує без будь-яких додаткових документів.

– Тобто людині не треба мешкати на вільній території. Вона може виїхати, наприклад, із Єнакієва до Красноармійська та зробити переоформлення і повернутися?

Людина мусить бути зареєстрована як переміщена особа, щоб отримувати пенсію

– Людина мусить бути зареєстрована як переміщена особа, щоб отримувати пенсію. І по цій реєстрації Пенсійний фонд бере цю довідку реєстрації, заяву людини і більше документів, по суті, ніяких не потрібно. Звичайно, паспорт потрібен та ідентифікаційний код, якщо він є. Якісь прописки і решту документів пенсійний фонд не вимагає.

– Тобто, якщо працівник на місцевому рівні вимагає, то це незаконно?

– Працівники пенсійного фонду такого не вимагають. Для нас підставою є довідка про встановлення на облік. Якщо він стоїть на обліку, то для нас інших документів не потрібно.

– Як мінімізувати черги у пенсійних фондах?

Місцеві органи зараз влаштовують так звані «пенсійні тури»

– Ми робимо переміщення працівників з менш завантажених територій. Я от напередодні спілкувався з Харковом, Запоріжжям, день тому з луганськими і донецькими відділеннями, то там черги є, але вони невеликі. Протягом дня вони усі обслуговуються. Але сьогодні ми пішли іншим шляхом – людям, які реєструються у соціальному захисті, навіть не треба йти до пенсійного фонду. У багатьох районах сидить представник на місці і він одразу обслуговує там на місці. Якщо приїхав автобус із людьми, то, звичайно, черга буде, але протягом дня усіх обслуговують. Місцеві органи зараз влаштовують так звані «пенсійні тури». Вони проблематичні не тим, що виїжджають до нас, а тим, що людина частину з отриманих коштів мусить віддати за це. Ми вивезти людей з тієї території самі не можемо, бо не можемо туди пробратися. Ви ж розумієте, що ця територія для нас недоступна. Але людина може сама приїхати до будь-якого управління пенсійного фонду на українській території. Хтось їде в Маріуполь, хтось їде у Павлоград, Ізюм, Харків, кому як зручно. І ми будь-які райони обслуговуємо, щоб людина отримали свою пенсію.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG