Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську починають навчати військових медиків для АТО за стандартами НАТО


У Дніпропетровську, в обласній лікарні імені Мечникова, сьогодні почалися тренінги для військових медиків із основ оперативно-тактичного догляду за пораненими за стандартами НАТО в рамках проекту «Медсанбат». На перший 5-денний тренінг зібрались сотні військових лікарів та фельдшерів, які вже побували в зоні АТО або готуються до відправлення.

Військові медики зі США та Великої Британії, які мають досвід роботи в зонах збройних конфліктів, діляться досвідом із українськими колегами.

Крім того, вони демонструють сучасне медичне приладдя, яке використовують за кордоном при роботі на полі бою, а також сучасний тактичний рюкзак для військових медиків, які працюють у бойових умовах. Такі рюкзаки отримують усі слухачі тренінгів, які відбувають працювати до зони АТО.

За словами інструктора з навчання медиків за стандартами НАТО Миколи Ковальчука, ці стандарти надання допомоги пораненим дуже відрізняються від українських, застарілих, взятих іще з радянських часів.

«Можемо сказати, що в нас у цілому у Збройних силах немає досвіду польової тактичної медицини. Є досвід окремих лікарів, окремих підрозділів, а в цілому такого досвіду немає. Скажу більше: ще 5–6 років тому була така доктрина, щоб зробити всіх військових лікарів цивільними. Нашим медикам не бракує знань: госпітальна медицина – тут у нас якось усе налагодилось, досвід і фах лікарів дозволяє рятувати бійців, але догоспітальна, тактична, польова медицина, так звана самодопомога – оце важливо. Коли до шпиталю привозять пораненого, який втратив 3–4 літри крові, його вже врятувати не зможе жоден хірург», – сказав інструктор.

За словами українських військових медиків, які вже побували в зоні АТО, головна проблема порятунку поранених бійців на Донбасі – кровотечі та невчасна евакуація.

«Основна проблема – загибель поранених від крововтрати і невчасна евакуація, це з власного досвіду. Крім того, самим бійцям не вистачає знань, щоб надавати першу медичну допомогу собі та товаришеві. Жодна армія світу не може дозволити собі багато медиків, у ситуації бою важливий принцип «допоможи собі сам», – розказали Радіо Свобода медики.

XS
SM
MD
LG