Доступність посилання

ТОП новини

Кримчанам запропонували за 400 рублів зіграти одеських робітників


Сімферопольці за 400 рублів брали участь у масовці, зображуючи одеських робітників
Сімферопольці за 400 рублів брали участь у масовці, зображуючи одеських робітників

Юріс Йожикас

У Сімферополі відбулися зйомки відеоролика, в якому місцеві жителі за певну винагороду зіграли нібито робітників Одеського припортового заводу.

Оголошення про набір масовки для «документального фільму» кілька днів тому розмістив у соціальній мережі користувач Андрій Ніколаєв. Молодий чоловік повідомив, що за півторагодинну участь у заході пропонується винагорода в розмірі 400 рублів. Ніколаєв запропонував охочим зустрітися біля супермаркету «Ашан» 9 грудня о 13 годині.

У призначений час на майданчику перед будівлею зібралися близько 200 осіб – в основному, студенти та пенсіонери. Старші груп склали списки і завантажили людей в автобуси. Дорогою з'ясувалося, що ніхто з присутніх не має уявлення про майбутній «фільм» і не знає, де плануються його зйомки.

Близько десяти автобусів доставили присутніх до одного з підприємств, розташованих в районі сімферопольської ГРЕС. Учасників ролика висадили і організовано повели виставляти перед камерою.

«У нас сьогодні епізод, де знімається серія соціальної реклами. Ми знімаємо масовку біля заводу. Від вас в принципі нічого не потрібно. Ми зараз вишикуємо вас колоною трохи далі вздовж паркану: деякі з вас будуть тримати плакати, деякі розтяжку», – оголосив один з організаторів.

Чоловік пояснив, що масовка має зображати робітників, які борються за свої права. Також організатор вважав за потрібне уточнити, що «реклама» знімається не для Російської Федерації. Пильні пенсіонерки тут же наголосили, що проти Росії зніматися не мають наміру. Після чого їх поспішили заспокоїти: проект український і знімається в Криму, оскільки «в Україні такого нормально не знімеш». Крім того, організатори кілька разів підкреслили, що йдеться не про конкретне підприємство, а лише про загальну ситуацію із заводами.

«Мітингувальникам» видали плакати з написами: «Ні незаконній приватизації», «Досить грабувати народ праці», «ОПЗ – народу, а не олігархам», а також транспаранти: «Ні блокаді! Дайте працювати з Донбасом», «Коломойський, руки геть від заводу!». Протягом 15 хвилин сімферопольці позували з гаслами і вигукували заклики не закривати завод. До третьої години масовці роздали гроші і відвезли в місто.

За найменшими підрахунками, серія «соціальної реклами» обійшлася авторам в 80 тисяч рублів плюс витрати на транспорт.

Оскільки організатори «соціального ролика» так і не пояснили суть того, що відбувається, «Крим.Реалії» вирішили самостійно розшифрувати абревіатури з плакатів. Очевидно, що сімферопольці, самі того не розуміючи, на камеру мітингували проти продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ), 5% акцій якого виставлені на продаж Фондом держмайна України.

За інформацією ЗМІ, серед кандидатів на покупку заводу називаються голова російської компанії «Уралхім» Дмитро Мазепин, українські олігархи, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський і Дмитро Фірташ. Як відомо, торги відбудуться 24 грудня.

Одеський припортовий завод заснований в 1978 році і входить до трійки найбільших виробників аміаку, карбаміду і азотних добрив. ОПЗ також належить найбільше в Європі аміакосховище ємністю 120 тисяч тонн.

Оригінал матеріалу на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG