Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Чехії мітингують за права людини і проти президента Земана


У столиці Чехії Празі сьогодні відбулася демонстрація на підтримку прав людини – на думку організаторів акції, саме в цьому президент Чехії Мілош Земан здає позиції своєї країни, зокрема, боротьбу за свободу і права людини, досягнені його великим попередником Вацлавом Гавелом.

У виступах промовців лунали заклики до відставки президента Земана за його проросійську позицію у ставленні до окупації Криму Росією, а також вимоги підтримати Україну та українців у їхній боротьбі за незалежність.

Учасники демонстрації також виступали за незалежність Тибету й вимагали від влади надати допомогу громадянам Китаю, В’єтнаму, Північної Кореї, країнам повсюди на світі, де правлять тоталітарні режими.

До присутніх промовив відомий чеський політик, один із активних учасників Оксамитної революції в Чехословаччині Ян Румл, член «Хартії-77» – громадської ініціативи в боротьбі за права людині в тодішній Чехословаччині, правник Ленка Маречкова, лідер громадської організації «Празький Майдан» Томаш Пешинський, низка інших.

Присутні тримали в руках прапори Чехії, України, Тибету, Європейського союзу і плакати із закликами до відставки президента Мілоша Земана.

Демонстрація у Празі присвячена Міжнародному дню прав людини, який відзначається 10 грудня. Акція відбулась у тому самому районі Праги, де 26 років тому відбувся перший дозволений тодішньою владою протест проти комуністичному режиму.

У демонстрації взяли участь понад 200 осіб різного віку і національностей – чехів, українців, в’єтнамців.

XS
SM
MD
LG