Доступність посилання

ТОП новини

Добровольці з Нацгвардії ризикують залишитися без статусу учасника бойових дій


Пораненому «кіборгу» ще не надали статус учасника бойових дій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Пораненому «кіборгу» ще не надали статус учасника бойових дій

За офіційними даними, на кінець літа в так званій АТО брали участь близько 50 тисяч людей. Статус учасника бойових дій дає право на соціальні та матеріальні пільги. Зокрема комунальні, транспортні та медичні. Так постановив Кабмін.

Але отримати цей статус, як виявилося, – доволі складно. Особливо – бійцям Нацгвардії. Натомість Міноборони стверджує, що для службовців збройних сил цей процес максимально спрощений. Статус учасників бойових дій отримують усі, хто виїжджає до зони АТО. Саме заради спрощеного порядку колишній нацгвардієць Микита Томашевський перейшов до лав ЗСУ.

«Якщо мене зараз хтось спитає, як це зробити, я і пояснити не зможу. Лише запам’ятав, що це дуже довго та проблематично. Набагато простіше виявилося піти з резервістів, розірвати контракт із Національною гвардією та вступити до лав Збройних сил України», – говорить екс-боєць батальйону Нацгвардії «Донбасс» із позивним «Тихий».

За його словами, забезпечення у Збройних силах гірше, але офіційний статус, зокрема нагороди та відзнаки, отримати простіше. Тому якщо в батальйонах про героїв можуть забути, то тут, наполягає службовець, статус учасника бойових дій отримали вже навіть водії.

«Відчувається, що армія співпрацює з іншими державними структурами, допомагають збирати документи, все робиться набагато простіше», – зазначає «Тихий».

За тиждень він відправиться на наступне бойове завдання у секторі «Д» у складі однієї з бригад ЗСУ.

Розповідь бійця-«кіборга»

Ще один минулий резервіст із Нацгвардії, Олександр Чуб, отримав поранення під час захисту Донецького аеропорту. Але там він був не як гвардієць, а як боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор».

Одразу готувався їхати в аеропорт. Пробув там недовго, три дні, але це було, коли його намагалися взяти до дня народження Путіна
Олександр Чуб

«У Пісках деякий час пробули, але я одразу готувався їхати в аеропорт. Пробув там недовго, всього три дні, але це було, коли його намагалися взяти до дня народження Путіна – із 3-го по 5-е жовтня. В аеропорті довелося взяти на себе роль санітара, в мене є відповідна освіта, нехай і незакінчена. Я не досконалий звісно санітар, але де міг – допомагав хлопцям», – пригадує Олександр. У Києві, ще до того, як відправитись у Донецький аеропорт, він пройшов кілька тренінгів із першої медичної допомоги. Говорить, що вони дуже допомогли.

На третій день постійних штурмів Чуб отримав осколок у ногу.

«Почув вибух та укол у ногу – маленький осколок влетів. Я починаю кричати, «чи є трьохсоті», дивитися, бігти, кому допомагати. І тут осколок великий влітає в теж саме місце, куди маленький. Я падаю, говорю – хлопці я трьохсотий, починаю сам собі надавати першу медичну допомогу, наклав джгут», – пригадує він. Бійцю-«кіборгу» не пощастило – під власною вагою він зломив собі кістку.

У рідному Ніжіні Олександр ходив до військкомату, але там йому відмовили у наданні статусу. Сказали – не мобілізований. Навесні він підписував контракт з Нацгвардією, але пізніше пішов воювати разом із батальйоном «Айдар», а потім із «Правим сектором».

Від статусу я не відмовлюсь, хочу, по-перше, батьків заспокоїти трошки, що держава думає про нас

«Ще навесні я пішов у Нацгвардію, пройшов навчання. Перша ротація була під Слов’янськом. Саме коли його взяли, я був на блокпості. Від статусу я не відмовлюсь, хочу, по-перше, батьків заспокоїти трошки, що держава думає про нас», – повідомляє боєць.

Документи після Іловайська втратило багато бійців – «Мансур»

Також деякі офіційно оформлені нацгвардійці втратили свої контракти після Іловайська. Боєць батальйону «Донбас» за позивним «Мансур» провів у шпиталі 3 місяці та зараз чекає на відповідне рішення українського парламенту. Верховна Рада має надати статус усім нелегальним добровольцям, на якого він перетворився.

«Коли я лежав у госпіталі та займався своїм лікуванням, на базі просто забули та не включили мене у штат. «Із глаз долой, із серця вон», як то кажуть», – зазначає «Мансур». За його словами, документи після Іловайська втратило багато бійців, але тих, хто був на базі, у штат включили, а про тих, хто лікувався, просто забули.

Радіо Свобода звернулася до прес-служби Нацгвардії щодо спірних питань про надання статусу. Але кадровий відділ відмовився коментувати ускладнену процедуру та статус добровольців.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG