Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС не вбачають «конфузу» у вимозі Порошенка закрити кордон із Росією


Бійці чеченського батальйону «Смерть» на Донбасі визнають, що вони – російські солдати й офіцери-«спецназівці» з великим стажем і досвідом, але називають себе «добровольцями»
Бійці чеченського батальйону «Смерть» на Донбасі визнають, що вони – російські солдати й офіцери-«спецназівці» з великим стажем і досвідом, але називають себе «добровольцями»

У Міністерстві закордонних справ України зі здивуванням сприйняли заяву МЗС Росії, в якій російська сторона називає «конфузом» вимогу президента Петра Порошенка до Росії закрити неконтрольовані ділянки кордону, заявив сьогодні речник МЗС України Євген Перебийніс.

«Складно зрозуміти, що саме у вимозі України закрити неконтрольовані офіційним Києвом ділянки україно-російського кордону в Донецькій і Луганській областях викликає у російської сторони «конфуз». Адже ця вимога чітко прописана в Мінських домовленостях», – сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».

Перебийніс із жалем констатував, що російська сторона і далі категорично відмовляється вдаватися у зв’язку з цим до якихось конкретних кроків.

«Конфуз швидше викликає те, що через ці ділянки кордону в Україну з Росії продовжується потік важкої військової техніки, зброї та особового складу Збройних сил Росії, а у зворотний бік – загиблих російських військовослужбовців, – сказав речник.

Раніше сьогодні речник МЗС Росії Олександр Лукашевич заявляв, що вимогу Петра Порошенка до Росії закрити кордон між двома державами і вивести з України російські війська «викликають нерозуміння і конфуз».

Представник Росії продовжував стверджувати, що російських військ в Україні немає, тому й «виводити нічого».

Він також заявляв, що кордон із російського боку «абсолютно забезпечений» тим, що у двох його точках із сотень кілометрів неконтрольованої ділянки – російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» – перебувають спостерігачі ОБСЄ, а Україна має домовлятися про контроль, як сказав речник, «із керівництвом Донецької і Луганської областей».

Уранці Порошенко, перебуваючи в Австралії, закликав Росію закрити російсько-український кордон і вивести з України свої війська, що, на його думку, сприятиме встановленню миру в регіоні в найкоротші терміни. «Я обіцяю, що якщо ви закриєте кордон, то протягом одного-двох-трьох тижнів в Україні запанують мир і стабільність», – сказав він.

Унаслідок збройного конфлікту, розпаленого проросійськими сепаратистами в частині сходу України, уряд оголосив закритими непідконтрольні пункти пропуску на кордоні з Росією; Росія за міждержавними угодами мала зробити те саме, але на порушення цих угод кордон із захопленими сепаратистами територіями лишається відкритим.

Мінський протокол від 5 вересня, який підписав і представник Росії, вимагає, зокрема, забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ і вивести незаконні збройні формування, військову техніку, а також бойовиків і найманців із території України. Україна і Захід звертають увагу, що Росія досі не почала виконувати ці й інші пункти Мінських домовленостей.

Крім того, Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні регулярних військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає, визнаючи тільки наявність на Донбасі «добровольців» із Росії, але доказів своїм словам не надає.

XS
SM
MD
LG