Доступність посилання

ТОП новини

Українці, білоруси і чеченці готують «Марш підтримки поневолених Росією народів»


Нафіс Кашапов, активіст із Татарстану під час демонстрації у Варшаві. Автор фото – Лєшек Імельський
Нафіс Кашапов, активіст із Татарстану під час демонстрації у Варшаві. Автор фото – Лєшек Імельський

Варшава – Представники корінних народів Російської Федерації, а також українці й білоруси, які мешкають у Польщі, вирішили об’єднати свої зусилля в боротьбі з російським імперіалізмом. Вони ініціювали проведення у Варшаві, 14 грудня, «Маршу підтримки поневолених Росією народів». Організатори маршу хочуть привернути увагу світової громадськості до численних порушень національних прав народів, завойованих колись російськими царями. Про це йшлося під час «круглого» столу, організованого у Варшаві вихідцями з пострадянських країн.

Нафіс Кашапов, активіст із Татарстану, каже, що влада Російської Федерації дуже боїться незалежницького руху казанських татар, який може спричинити процес розпаду Росії. Тому, твердить Нафіс, Кремль переслідує татарських активістів, змушує їх замовкнути. Тож деяким татарам, за словами активіста, довелося емігрувати за кордон. Кашапов розповів яким чином представники корінних народів Росії, котрі опинилися в еміграції, збираються боротися за права своїх народів.

Це дуже серйозна акція, це вперше з такою метою об’єднуються представники різних народів, які живуть у Варшаві і в Польщі загалом
Нафіс Кашапов

Першим заходом буде «Марш підтримки поневолених Росією народів», який активісти різних національностей хочуть провести у Варшаві найближчої неділі. Про мету цієї акції Кашапов говорить: «Найголовніше – це моральна підтримка корінних народів Росії, а також висловлення солідарності з Україною та кримськими татарами. Це дуже серйозна акція. Можна сказати, що така акція проводиться вперше, це вперше з такою метою об’єднуються представники різних народів, які живуть у Варшаві і в Польщі загалом».

Марш солідарності з Україною у Польщі. Варшава, 23 листопада 2014 року
Марш солідарності з Україною у Польщі. Варшава, 23 листопада 2014 року

Об’єднуватися, щоб тиснути на Захід – почесний консул Ічкерії

Разом голосно закликати вільний світ, аби він допоміг народам, окупованим колись Росією, стати незалежними
Адам Боровський

У свою чергу Адам Боровський, почесний консул Республіки Ічкерія у Польщі нагадує, що рівно 20 років тому 11 грудня 1994 року розпочалася агресія російської армії в Республіці Ічкерія. Тим самим, каже він, чеченці були першим народом, який після розпаду СРСР став жертвою оновленої імперії. Внаслідок двох чеченських воєн, говорить Боровський, загинули десятки тисяч волелюбних чеченців, а Москва встановила в Ічкерії диктаторський режим Рамзана Кадирова. За його словами, сьогодні потреба спільних дій корінних народів Росії на захист своїх прав нагальна як ніколи раніше. Він пояснює: «В інтересах цих народів співпрацювати між собою, щоб разом голосно закликати вільний світ, аби він допоміг народам, окупованим колись Росією, стати незалежними, так щоб Росія перестала вважати їх сферою своїх інтересів».

Боровський каже, що об’єднавши свої зусилля, народи гноблені Росією, матимуть більші шанси для того, щоб Захід їх почув. Трагедія чеченського народу, який у 1990-х вбивали й поневолювали на очах усього світу не повинна повторитися, – наголосив почесний консул Ічкерії.

Шовінізм роз’їдає Росію зсередини – білоруський опозиціонер

Ініціативу з об’єднання зусиль гноблених Росією народів підтримали білоруси й українці, які мешкають, або тимчасово перебувають у Польщі. Валерій Седов – білоруський активіст, росіянин за національністю, який народився і виріс у Грузії. Він говорить, що багато росіян живуть у полоні стереотипних уявлень про інші народи, до яких ставляться з погордою. Шовінізм і ксенофобія роз’їдають Росію зсередини, твердить дисидент із Білорусі.

Комунізм – це була потужна машина, та вона розвалилася в одну мить. Те саме буде з російською імперією
Валерій Седов

Седов переконує вихідців з Росії та інших пострадянських держав: «Я вас запевнюю, це буде так само, як тоді, коли ми боролися з комунізмом і створювали комітети, дисидентський рух. А комунізм – це була така потужна машина, та вона розвалилася в одну мить. Те саме буде з російською імперією». Свою промову білорус закінчив вигуком «Слава Україні!», на що різнонаціональна публіка відповіла дружним «Героям слава!»

Організатори «Маршу підтримки поневолених Росією народів» кажуть, що відтепер діятимуть спільно і системно. Вони хочуть звернутися до європейських організацій з проханням моніторити правову ситуацію корінних народів Російської Федерації й чинити тиск на Москву, яка обмежує права цих націй.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG