Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США схвалює пропозицію про значну підтримку України


©Shutterstock
©Shutterstock

Сенат Конгресу США без заперечень схвалив сьогодні законопроект про значну підтримку України, відомий як «Акт підтримки свободи в Україні – 2014».

Документ, серед іншого, пропонує надати Україні оборонних озброєнь на 350 мільйонів доларів і ще 50 мільйонів на короткотермінову енергетичну допомогу України. Крім того, він пропонує надати Україні, а також Грузії й Молдові, статус «головних союзників, не членів НАТО». (Уточнення: як з’ясувалося пізніше, в перебігу розгляду цей пункт зняли, і в остаточному тексті законопроекту його вже немає – ред.)

Ще один із пунктів законопроекту – пропозиція розширити санкції проти військових компаній Росії.

Перспективи набуття чинності таким законом надто малі. Для цього аналогічний законопроект іще має схвалити Палата представників Конгресу, в разі розбіжностей між текстами обидві палати мають узгодити їх, і документ має підписати президент Барак Обама, який уже не раз заявляв, що запровадження санкцій є прерогативою виконавчої влади США і Конгрес не має втручатися в такі рішення.

У Палату представників уже був на початку місяця внесений аналогічний законопроект дуже близького, але не тотожного змісту. На сьогодні він іще чекає на розгляд у п’яти комітетах Палати представників.

Сенатський законопроект після схвалення у профільному комітеті чекав на розгляд усього Сенату від середини вересня.

При цьому завтра буде останній день роботи Палати представників нинішнього скликання. Цю роботу ще можуть продовжити на вихідні.

Якщо законопроект Палати представників не буде ухвалений за ці дні, то наступного року його доведеться починати вносити і розглядати знову від самого початку і в новому складі Палати представників та в оновленому складі Конгресу.

XS
SM
MD
LG