Доступність посилання

ТОП новини

Чеченський батальйон «Смерть» воює на боці сепаратистів


Бойовики чеченського батальйону «Смерть» на Донбасі визнають, що вони – російські солдати й офіцери спецслужб, але називають себе «добровольцями»
Бойовики чеченського батальйону «Смерть» на Донбасі визнають, що вони – російські солдати й офіцери спецслужб, але називають себе «добровольцями»

Проти українських військових сил на сході країни воює батальйон «Смерть». Він складається з чеченців, які є солдатами або офіцерами російської армії та спецслужб. Про це один із лідерів угрупування розповів міжнародній агенції новин Reuters. Однак різні групи чеченців в Україні воюють з обох сторін конфлікту. Однією з їхніх цілей є перемога один одного.

Викрикуючи «Аллаху Акбар», що означає «Аллах – найвеличніший», група чеченських військових проводить тренування у засніженому полі поряд із туристичною базою, неподалік Донецька. Чоловіки мають на куртках і шапках шеврони у кольорах чеченського прапору – зелено-біло-червоні.

Це – батальйон «Смерть», який воює на сході України на боці сепаратистів протягом останніх шести місяців. Заступник командира групи із позивним «Стінгер» розповів міжнародній агенції Reuters, що всі чоловіки отримали військовий досвід на службі у російській армії чи спецслужбах.

«У нас близько трьох сотень людей по Донецькій області. Бойовий досвід – від десяти до двадцяти років. Практично 70 відсотків зі спецназу, з різних структур. Десь 75 відсотків мають поранення, нагороди, державні у тому числі. Всі тут добровольці. З 2000-х років ми є солдатами й офіцерами російської армії і російських спецслужб», – сказав він.

Цю саму інформацію на своєму сайті поширив сайт «Новороссия», додаючи, що головна мета батальйону – «затримання чеченців, які співпрацюють з київською хунтою».

«Є таке поняття – віддавати борги»

Це речення, скоріш за все, стосується чеченського батальйону імені Джохара Дудаєва, що воює на боці українців. Відеозвернення Іси Мунаєва, лідера батальйону та бригадного генерала збройних сил Чеченської республіки «Ічкерії», чиїм президентом був Дудаєв, з’явилося в інтернеті ще 5 жовтня.



«Я виконую свій обов'язок. Є таке поняття – віддавати борги. Коли нам було важко, братський народ України надав моєму народові, моїй батьківщині, допомогу»,– сказав він у зверненні.

Згідно зі словами журналіста Чеченської редакції Радіо Свобода Льоми Чабаєва, який особисто знайомий із Мунаєвим, на самому початку у батальйон записалося понад 350 людей.

Однією з причин створення батальйону імені Джохара Дудаєва була інформація про те, що «кадировці» воювали на протилежному боці, розповів Чабаєв.

Це величезна ганьба! І якщо вони там є такі, то ж не може бути, щоб нас там не було на противагу
Льома Чабаєв

«Це величезна ганьба! І якщо вони там є такі, то ж не може бути, щоб нас там не було на противагу. Спільне у нас з ними лише те, що ці люди знають чеченські слова, фрази, трохи мову. Ніяких інших спільних знаків у нас з ними немає», – сказав він.

На думку Чабаєва, вплутуватись в українську кризу будь-якому чеченцеві – це велика несправедливість. Тим більше, якщо вирушати туди від імені Кремля.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG