Доступність посилання

ТОП новини

Подерв’янський: про російських митців, лайно і шампанське


Український художник і письменник Лесь Подерв’янський
Український художник і письменник Лесь Подерв’янський

З часу анексії Криму та початку бойових дій на сході України багато російських акторів та музикантів публічно висловилися на підтримку дій Москви, а також сепаратистів на Донбасі. Останнім таким випадком стала історія з оперною співачкою Анною Нетребко, яка передала Олегу Царьову, оголошеному в Україні у розшук, мільйон рублів на відновлення оперного театру у Донецьку. Все це відбувалося на тлі прапора так званої «Новоросії». Чим є така позиція російських діячів культури? Це питання Радіо Свобода поставило українському митцеві Лесю Подерв’янському.

– Пане Подерв’янський, як Ви оцінюєте позицію російських митців у нинішній ситуації, зокрема щодо останнього випадку, коли оперна співачка Анна Нетребко на тлі прапора «Новоросії» дала мільйон рублів на потреби оперного театру у Донецьку?

– У мене немає жодних ілюзій щодо російських митців. Ну перевела, то і перевела…

– А чи мають митці висловлювати свою позицію, або ж мають якось балансувати?

– Митці такі ж самі люди, як і не митці. І кожен має право на свою громадянську позицію. А ми маємо право коментувати їхні вчинки тим, чи іншим способом.

– Як би Ви оцінили ситуацію, у якій опинилися російські митці, чи нема у цьому певного трагізму?

Якщо люди з насолодою купаються у своєму лайні, то для них це лайно, як шампанське

– Я не бачу у цьому ніякого трагізму, тому що вони цього не відчувають. І вони у цьому лайні з насолодою купаються. Якщо люди з насолодою купаються у своєму лайні, то для них трагізму ніякого не існує, тому що видно, що це лайно для них, як шампанське.

– Але у Росії є люди, для яких це лайно не є шампанським. Маю на увазі того ж Андрія Макаревича.

Не треба мати до російських митців, а також не митців ніяких ілюзій.

– Але я думаю, що їх дуже і дуже небагато у Росії. Їх можна перерахувати на пальцях максимум двох рук. Просто не треба мати до російських митців, а також не митців ніяких ілюзій.

А що Ви можете їм побажати?

– Я їм нічого не хочу бажати. Я взагалі не хочу мати нічого спільного з цією сволотою. Треба не піднімати хвилю, а раз і назавжди про них забути.

– А чи антиукраїнська позиція російських акторів і музикантів вплине на симпатії українців, які і досі продовжують слухати російську попсу та дивитися серіали?

– Не думаю, що це така швидка справа. Насправді, це справа поколінь. 23 роки цим ніхто не займався. Я кажу не тільки про Донбас. Жоден уряд українською культурою не займався. От і маєте результат.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG