Доступність посилання

ТОП новини

Морська колегія Росії про «Містралі»: великої необхідності в цих кораблях немає


Десантні вертольотоносці класу «Містраль»
Десантні вертольотоносці класу «Містраль»

Росії було б краще отримати гроші, а не бойові кораблі класу «Містраль», заявив перший заступник голови Морської колегії при уряді Росії Сергій Шишкарев.

«Я великої необхідності в цих кораблях не бачу. У них обмежений час експлуатації та плавання. Ці кораблі більше не захищають, а дозволяють наступати. З точки зору наших стратегічних інтересів, у нас немає підстав вважати, що ми будемо десь висаджувати десант», – заявив Шишкарев.

За його словами, для Росії було б краще отримати гроші, а не кораблі «Містраль».

«У цьому плані французи поводяться послідовно в наших інтересах», – додав перший заступник голови Морської колегії при уряді Росії.

Наприкінці минулого місяця Франсуа Олланд зупинив видачу експортної ліцензії на ці кораблі на невизначений термін, «до наступного повідомлення», через те, що ситуація на сході України «все ще не дозволяє» здійснити передачу першого, вже збудованого корабля.

У Франції вже заявляли, що умовами передачі має бути повне виконання Росією Мінських домовленостей щодо врегулювання ситуації на сході України.

У Росії вже багато разів погрожували Франції «серйозними наслідками» в разі, якщо Париж не передасть корабель найближчим часом.

Сума контракту на будівництво двох таких кораблів для Росії становить 1 мільярд 120 мільйонів євро.

Ударні десантні вертольотоносці класу «Містраль», чи, за французькою класифікацією, командно-штурмові кораблі здатні нести 16 вертольотів, 4 десантні судна, 40 танків або до 70 бойових машин, із яких 13 танків, а також 450 бійців. Крім того, на кораблі є шпиталь майже на 60 місць. Можливість передачі Росії таких кораблів викликає великі застереження, в першу чергу в сусідів Росії, членів ЄС і НАТО – Польщі і трьох країн Балтії, а також у США.

XS
SM
MD
LG