Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США вилучив із законопроектів на підтримку України норму про статус союзника


Конгрес США, який у четвер підтримав в обох палатах законопроекти про підтримку України і нові санкції щодо Росії, в остаточних версіях вилучив із них статтю, що передбачала надання Україні, а також Грузії й Молдові статус «головного союзника США, не члена НАТО».

Цього пункту вже немає в остаточному ухваленому тексті документа Сенату, відомого як «Акт на підтримку свободи України – 2014», що оприлюднений на сайті Конгресу.

Текст законопроекту Палати представників на цей час іще не оприлюднений. Цей документ внесли на розгляд лише 11 грудня, і він дослівно повторює текст документа Сенату. Новий законопроект замінив попередній, у якому з сенатським були невеликі розбіжності.

Законопроекти передбачають, серед іншого, що президент США має право надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова чи бронебійна зброя або протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати, системи захищеного зв’язку тощо, а також військовим навчанням.

Передбачено також розширити невійськову допомогу Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, – а також надати Україні термінову допомогу в галузі енергетики за нинішніх умов нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

Щодо Росії документи визначають, що президент США має накласти санкції проти головного російського експортера військових товарів, компанії «Рособоронекспорт».

Крім того, вони також надають президентові право (але не вимагають) запроваджувати санкції проти російського енергетичного сектора, зокрема, проти «Газпрому», якщо ця компанія перекриє газ країнам НАТО, Україні, Грузії чи Молдові.

Передбачене і право президента накладати санкції проти іноземних фінансових інституцій, які фінансуватимуть ті російські компанії й сектори економіки, щодо яких США накладуть свої санкції.

Для набуття чинності документ має підписати президент – або ж він може накласти на нього вето.

У четвер Барак Обама виступив із критикою прагнення Конгресу домогтися нових санкцій проти Росії. Він попередив, що це може бути контрпродуктивним і стратегічно помилковим: такі заклики можуть підірвати єдність США і Європи, для якої економічні наслідки цих санкцій значно більші, ніж для Вашингтона, і тим самим допомогти президентові Росії Володимирові Путіну, який прагне розколоти міжнародні зусилля з метою стримати його.

За словами президента США, думка про те, що дедалі більше нарощування санкцій якимсь чином змусить Путіна змінити позицію, помилкова. Обама наголосив, що вже чинні нині санкції дуже успішні саме через те, що США постійно домагалися не мати в них великих розбіжностей із європейцями.

Тому, сказав Обама, до стратегічної зміни Путіна може змусити тільки те, що він визнає, що Європа і США залишаться разом: «Коли в Росії побачать, що розколин у коаліції немає, то з часом там почнуть говорити, що втрати їхньої економіки переважають отримані стратегічні переваги».

XS
SM
MD
LG