Доступність посилання

ТОП новини

Савченко просить МКЧХ надати статус військовополоненої та звільнення – адвокат


Надія Савченко
Надія Савченко

Захист української льотчиці Надії Савченко звернувся до Міжнародного Комітету Червоного Хреста щодо звільнення Савченко, зважаючи на її статус військовополоненої. Про це повідомив в twitter один з адвокатів Савченко Марк Фейгін.

Також адвокати звернулися до Слідчого комітету Росії щодо зупинення кримінальної справи проти Савченко, зважаючи на її статус. Адвокат оприлюднив фото відповідної заяви.

Крім того, він повідомив, що найближчими днями також подадуть заяви в МЗС Росії та ООН.

Раніше адвокат Марк Фейгін зазначив, що основна лінія захисту – це виведення справи Савченко в міжнародно-політичне, дипломатичне поле.

Інший адвокат Микола Полозов пояснив, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста, який наділений правом встановлювати статус військовополоненого, може ухвалити рішення про присвоєння Савченко цього статусу. Після цього Росія, за словами адвоката, відповідно до Женевської конвенції буде зобов’язана припинити кримінальне переслідування.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Крім того, наприкінці жовтня стало відомо, що проти Савченко хочуть відкрити ще одну справу – за «незаконний перетин кордону». Сама вона всі звинувачення відкидає, а її захист наполягає, що Надію Савченко викрали і примусово вивезли з території України.

У жовтні московський суд продовжив термін утримання Надії Савченко під вартою до 13 лютого 2015 року.

Савченко обрана до Верховної Ради України за списком партії «Батьківщина». 11 грудня Верховна Рада підтримала постанову про звернення до Держдуми і президента Росії Володимира Путіна щодо звільнення Савченко.

XS
SM
MD
LG