Доступність посилання

ТОП новини

Американська зброя для України


Президент США Барак Обама. Білий дім. Вашингтон. 10 грудня 2014 року
Президент США Барак Обама. Білий дім. Вашингтон. 10 грудня 2014 року

Сенат США в четвер ухвалив законопроект, що дає президенту Сполучених Штатів право ввести нові санкції проти Росії і надати Україні військову допомогу. Раніше аналогічну резолюцію ухвалила Палата представників Конгресу. Однак президент США Барак Обама вважає, що вводити нові санкції у цей момент, без аналогічних заходів з боку європейських країн, недоцільно.

Сенатський законопроект S-2828 отримав назву «Білль про підтримку свободи в Україні 2014 року». Він був ухвалений одноголосно. Як і схвалена 4 грудня резолюція Палати представників, цей документ носить не обов’язковий, а рекомендаційний характер. Ухваливши цей законопроект, Сенат надає президентові США нові можливості дій у зв’язку з ситуацією в Україні.

Зокрема, згідно із законопроектом, президент США отримує право поставляти до України військову техніку, зокрема протитанкову зброю, контрбатарейні радари і прилади оптичного наведення. Із цією метою Сенат дає уряду США дозвіл витратити 350 мільйонів доларів у 2015 фінансовому році. Сенат також рекомендує президентові розробити план надання Україні екстреної допомоги в галузі енергетики, якщо в цій країні виникне нестача палива і електрренергії. Передбачається також надання Україні підтримки в галузі надання допомоги переміщеним в результаті конфлікту особам.

Що стосується санкцій щодо Росії, то законопроект наділяє президента США правом ввести санкції проти «Рособоронекспорту», «Газпрому» та інших російських компаній і організацій. Санкції проти «Газпрому» можуть бути введені в тому випадку, якщо буде встановлено, що ця компанія навмисно обмежує поставки природного газу до якої-небудь держави, що є членом НАТО, або продовжує значно обмежувати поставки газу в такі країни, як Україна, Грузія та Молдова.

Судячи із заяв президента США Барака Обами, з якими він виступив у день, коли Сенат прийняв «Білль про підтримку свободи в Україні», він навряд чи найближчим часом погодиться з рекомендаціями законодавців. Під час зустрічі з бізнесменами в Білому домі президент сказав, що вважає недоцільним введення яких-небудь додаткових санкцій проти Росії не в унісон з європейськими країнами.

«Наші санкції принесли результати саме тому, що з цього питання ми діємо послідовно, і тому, що в нашому підході і підході європейців немає істотних відмінностей. Ми повинні продовжити діяти таким же чином», – сказав президент.

У Путіна в руках немає сильних карт. А тими картами, якими він володіє, він грає не так сильно, як іноді це представляється в західній пресі
Барак Обама

За словами Барака Обами, в ситуації, що склалася, Сполученим Штатам та їхнім союзникам слід проявити терпіння, тому що президенту Росії Володимиру Путіну вже зараз доводиться діяти зі слабких позицій. «У Путіна в руках немає сильних карт. А тими картами, якими він володіє, він грає не так сильно, як іноді це представляється в західній пресі. У всьому цьому процесі спостерігається якась імпровізація з боку Росії, тому що ситуація в Україні застала Росію зненацька. Політично це працює для Путіна у нього вдома, але це завдає серйозних збитків російській економіці в довгостроковому, а не тільки короткостроковому плані».

Небезпека, на думку президента США, полягає в тому, що, опинившись у скрутному становищі, Росія може спробувати розколоти західних союзників. Допустити цього не можна ні в якому разі, вважає Барак Обама, і саме тому США зараз не слід наодинці вводити проти Росії нові санкції.

Путін доб’ється успіху в тому випадку, якщо йому вдасться внести розкол в трансатлантичні відносини. Я маю намір цього не допустити
Барак Обама

«Путін доб’ється успіху в тому випадку, якщо йому вдасться внести розкол в трансатлантичні відносини. Якщо він побачить, що між США і Європою виникають розбіжності, це буде його стратегічною перемогою, і я маю намір цього не допустити. Досягти ж цього можна, тільки враховуючи цілком реальні економічні наслідки, які Європа відчуває в результаті санкцій стосовно Росії, вводячи ці санкції розумно і проявляючи стратегічне терпіння», – зазначив президент США.

Він також сказав, що вважає помилковою стратегію, згідно з якою подальше накручування санкцій стосовноо Росії змусить Володимира Путіна змінити його курс. Однак якщо російська влада побачить, що ніяких тріщин в коаліції США і європейських країн немає, то з часом вони зрозуміють, що збитки, яких зазнає економіка Росії, переважують стратегічну користь її дій.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG