Доступність посилання

ТОП новини

Фейк ЗМІ Росії. В Україні школярів вчать вбивати снігурів і захищати синиць


Проросійські та російські ЗМІ повідомили, що українських школярів нібито вчать вбивати снігурів, мовляв забарвлення цих птахів не «патріотичне», а захищати потрібно синиць, адже в них є жовтий і блакитний кольори.

На проросійських веб-порталах та у випуску новин російського інформаційно-аналітичного центру «Кассад» розповідають буцімто в Україні дітей молодших класів вчать винищувати снігурів.

«Патріотична істерія в Україні продовжує набирати обертів, так педагоги української школи №106 у Запоріжжі перевершили всі наявні приклади збоченого патріотизму. На заняттях початкових класів вчителі закликали дітей рятувати взимку від голоду синиць і знищувати снігурів. На думку педагогів, синиця, маючи жовто-блакитне забарвлення, символізує собою Україну, а червоногрудий снігур, уособлює імперське червоне зло на ім’я СРСР і його правонаступника – Росію», – розповідають у новині.

У відеоролику новину проілюстрували обгорткою підручника з природознавства для 5 класу.

На одному з форумів такі повідомлення з’явились ще 8 грудня. Там також писали, буцімто дітям пропонували не тільки не годувати снігурів, а й проганяти, або наприклад, стріляти в снігура з пневматичної зброї.

Запорізький портал Z-city пише, що у школі №106 уже бачили цей фейк. Як розповіла кореспонденту Z-city директор навчального закладу Олена Іванишина, в навчальному плані для дітей молодших класів навіть не було тем про синицю і снігура. Керівництво школи розмовляло з батьками та учнями, які підтвердили, що ніхто з учителів не говорив нічого подібного.

На запитання кореспондента, чому російські ЗМІ написали саме про 106-ту школу, Олена Іванишина висловила припущення, що, очевидно, пропагандисти взяли будь-який номер, не прив’язуючись до конкретної школи. «Це фейк», – підсумувала директор навчального закладу.

У низці українських ЗМІ вже назвали цей фейк «повним маразмом», а користувачі форумів кепкують, що пропагандисти цього разу недопрацювали, мовляв, насправді основні кольори снігура – це чорний та червоний, а це і символіка, наприклад, «Правого сектора». А синиця могла б символізувати імперський прапор Росії – основні кольори якого: жовтий, білий та чорний.

(Ілюстрація, поширена у соцмережах)
(Ілюстрація, поширена у соцмережах)

Дезінформація російських ЗМІ дедалі частіше пов’язана з темою дітей, наприклад вже всім відомий сюжет про 13-річного Стаса, якого українські бійці буцімто примушували шпигувати, або сюжет про те що в Україні, начебто, готують до війни дітей у віці від 2 до 10 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG