Доступність посилання

ТОП новини

«На ці гроші ми живемо» – переселенка із Луганська про соціальні виплати


«На ці гроші ми живемо» – переселенка про соцвиплати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Черкаська область уже прийняла понад 8 тисяч переселенців. Після ухвалення Закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, вимушеним переселенцям виплачують адресні допомоги. Чи легко отримати ці гроші та чи вистачає їх, Радіо Свобода розпитало у жительки Луганська Тетяни Ковтун, яка переїхала до Черкас півроку тому.

На початку липня Тетяна Ковтун із донькою переїхала до Черкас. У рідному Луганську жінка працювала в апараті управління Держслужби з надзвичайних ситуацій. А перед самим переїздом перевелася в аварійно-рятувальний загін Черкаського обласного управління ДСНС.

У мене тут немає ні родичів, нікого. У мене тут є друзі, які сказали, що область досить толерантна і досить гостинна, і це дійсно так

«Я їхала, коли ще не було такого активного виїзду з регіону. Щоб перевестися, не було чогось складного у плані документів. Потрібно було знайти місце, визначитися із регіоном. У мене тут немає ні родичів, нікого. У мене тут є друзі, які сказали, що область досить толерантна і досить гостинна, і це дійсно так. І тому запросили сюди. Таким чином я вибрала Черкаси, хоча до цього жодного разу не була тут», – згадує подробиці переїзду переселенка.

За півроку Тетяна лише раз отримала компенсацію за оренду житла. На двох із донькою за півтора місяці жінка заплатили близько двох тисяч гривень.

Процедура достатньо проста і дуже коректно поводять себе працівники соціального захисту. Є черга, можна записатися і прийти на певний час

«Варто сказати, що процедура достатньо проста і дуже коректно поводять себе працівники соціального захисту. Є черга, можна записатися і прийти на певний час. Я отримала довідку, що я переселенка, а саму допомогу я отримала через місяць. Ніхто не ставив до відома, коли будуть ці гроші. Сиділи, чекали. Слава Богу, що через місяць їх виплатили за частину жовтня і листопад», – розповідає жінка.

Компенсацію переселенці отримуватимуть лише півроку

Тетяна каже, що черкаські ціни на оренду помешкання вищі, аніж луганські. Тож зарплати вистачає лише на оплату житла та проїзд.

Ця компенсація, особисто для мене, дуже потрібна. Вона ключова в моєму бюджеті, бо на ці гроші ми живемо

«Я з жахом думаю, про ті півроку, які скоро закінчаться, і що буде далі. Бо ця компенсація, особисто для мене, дуже потрібна. Вона ключова в моєму бюджеті, бо на ці гроші ми живемо. А що буде через півроку, я не знаю, чесно кажучи. Тому що зараз вже живеш у цих умовах і не плануєш далеко наперед. Думаєш, що зараз є дах над головою, є чим нагодувати дитину, і слава Богу», – пояснює Тетяна.

Допомогу від держави Тетяна з донькою отримуватимуть поки що лише до середини квітня. Сума допомоги для непрацюючих людей – 884 гривні, а для тих, хто працює – вдвічі менша.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG