Доступність посилання

ТОП новини

Білий дім іще вивчає законопроекти про підтримку України і санкції проти Росії – речник


У Білому домі США «якраз зараз вивчають» законопроекти про підтримку України і нові санкції проти Росії, що їх ухвалили вчора обидві палати Конгресу, заявив сьогодні речник Білого дому Джош Ернест.

За його словами, за результатами цього розгляду вирішать, чи підпише закон президент Барак Обама, чи ні.

При цьому він додав, що в адміністрації Обами глибоко занепокоєні діями Росії проти України. Але речник нагадав, що США вже наклали за це на Росію значні санкції в коаліції з іншими партнерами, і ці санкції діють.

Учора Конгрес США підтримав в обох палатах законопроекти про підтримку України і нові санкції щодо Росії, хоча в остаточних версіях вилучив із них статтю, що передбачала надання Україні, а також Грузії й Молдові статус «головного союзника США, не члена НАТО».

Законопроекти передбачають, серед іншого, що президент США має право надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова чи бронебійна зброя або протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати, системи захищеного зв’язку тощо, а також військовим навчанням.

Передбачено також розширити невійськову допомогу Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, – а також надати Україні термінову допомогу в галузі енергетики за нинішніх умов нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

Щодо Росії документи визначають, що президент США має накласти санкції проти головного російського експортера військових товарів, компанії «Рособоронекспорт».

Крім того, вони також надають президентові право (але не вимагають) запроваджувати й інші санкції, зокрема, проти російського енергетичного сектора.

Через технічні моменти законопроект має знову розглянути сьогодні Сенат, але, як вважають, ця формальність буде пройдена без проблем.

Для набуття чинності документ має підписати президент – або ж він може накласти на нього вето.

Раніше вчора Барак Обама виступив із критикою прагнення Конгресу домогтися нових санкцій проти Росії. Він попередив, що це може бути контрпродуктивним і стратегічно помилковим: такі заклики можуть підірвати єдність США і Європи, для якої економічні наслідки цих санкцій значно більші, ніж для Вашингтона, і тим самим допомогти президентові Росії Володимирові Путіну, який прагне розколоти міжнародні зусилля з метою стримати його.

XS
SM
MD
LG