Доступність посилання

ТОП новини

Дмитро Лінько: Україні треба відновити строкову службу в армії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Народний депутат Дмитро Лінько, командир добровольчого батальйону МВС «Свята Марія» й учасник антитерористичної операції, заявив сьогодні, що Україні треба відновити строкову службу в армії.

«У перші хвилі мобілізації люди йшли, добровольці йшли, бо було більше патріотичне піднесення», – звернув увагу депутат від Радикальної партії Олега Ляшка в ефірі програми Радіо Свобода «Молодь плюс».

Зараз же, за його словами, коли на фронті затишшя, немає великих боїв і перемог, натхнення зменшується, і хвиля добровольців упала.

Тому багато зараз проблем, особливо у Збройних силах, що немає ким замінити людей, які перебувають на фронті по дев’ять місяців, і треба вже проводити ротацію, каже він.

«Ми поки що не можемо під час бойових дій перейти на контрактну службу повністю і мати чисельну армію», – додав Лінько. Мобілізація ж, за його словами, дає зараз мало резервів, враховуючи ще і втрати – загиблими, пораненими і полоненими.

«Нам треба постійно поповнювати війська і постійно навчати їх. Ми не знаємо, що буде завтра. Завтра може бути війна ще більша, може бути тотальна війна… Тому нам треба бути до цього готовими», – сказав він.

Іще у вересні тодішній міністр оборони Валерій Гелетей заявляв, що в Україні можливий уже четвертий етап часткової мобілізації після третього, що почався кінцем липня. У відповідь президент Петро Порошенко заявив тоді, що не вважає чергову хвилю мобілізації за доцільну. У листопаді цю ж думку знову повторили в РНБО. Але менш як тиждень тому нинішній міністр оборони Степан Полторак заявив, що українській армії потрібен резерв для успішного ведення бойових дій, тому часткової мобілізації не уникнути. За його словами, треба «бути підготовленими до непередбачуваних дій із боку Росії чи терористичних угруповань на сході України».

Відмовитися від обов’язкової строкової служби у Збройних силах вирішили було за влади попереднього президента Віктора Януковича, коли Збройні сили значно скоротили. Після початку бойових дій на Сході України цього року призов був фактично відновлений.

Відео: Радіо Свобода онлайн

XS
SM
MD
LG