Доступність посилання

ТОП новини

Хто може стати жертвою реформ? (Огляд преси)


Тихий спротив проти Закону про люстрацію визрівав від першого дня підписання його президентом. Два місяці тривали дискусії про те, чи варто чистити авгієві стайні влади законом-бульдозером. Однак, як пише «Дзеркало тижня», розрекламований закон не став поштовхом для реального очищення влади. Під люстрацію потрапили тисячі пересічних чиновників, звільнених за принципом колективної відповідальності. При цьому безліч очевидних корупціонерів залишилися на своїх місцях, окремі навіть пішли на підвищення. Система поки що збереглася в первозданному вигляді, зате було завдано нищівного удару по професійних кадрах середньої ланки. Видання нагадує, що для того, щоб виростити хорошого керівника, потрібні роки. Щоб його втратити, достатньо одного неправильного рішення. Чиновник як ядерний реактор: його можна використовувати як у мирних, так і в інших цілях. Усе залежить від заданих рамок, правил та принципів, а також здатності громадянського суспільства забезпечити ефективний контроль за діяльністю чиновника. Тижневик наголошує, що люстрація має бути на боці, протилежному кампанійщині і такій собі політичній розправі будь-кого над будь-ким. Питання не в тому, щоб покарати «попередніх», а в тому, щоб уникнути повторення в майбутньому.

Радикальні реформи, про невідворотність яких не говорив тільки лінивий, нарешті набули реальних обрисів, констатує тижневик «Коментарі». За великим рахунком у Верховної Ради немає особливого вибору: або підтримати програми уряду і під них отримати зовнішнє фінансування, або загроза дефолту стане реальністю. Однак, як наголошує видання, чомусь у центрі його уваги урядовців потрапило скорочення фінансування соціальної сфери. У великого бізнесу зберігаються певні преференції. На цьому наголошується в статті «Кого влада обрала жертвою реформ, або Проект «нової країни» буде здійснений за рахунок «маленьких українців».

Подібні зауваги щодо планів урядовців висловлює і «Український тиждень». Видання пише, що наступний рік, навіть його початок, обіцяє стати дуже складним випробуванням для соціальної і політичної стабільності країни. Очікуваний збіг низки негативних факторів дає журналістам підстави вважати, що вона, як ніколи, ризикує зануритись у загальний хаос, наслідки якого наразі бачаться малопрогнозованими, а сили, здатні його подолати, невизначеними. Можна очікувати й різкого посилення тиску податкової на малий та середній бізнес для наповнення дохідної частини бюджету. Натомість немає жодної ознаки готовності уряду до виведення з офшорів та оподаткування багатомільярдних доходів олігархів. Понад те, маючи вплив як на опозиційні, так і на коаліційні політичні сили, вони намагатимуться зберегти й розширити наявні преференції та схеми вимивання бюджетних коштів через корупційні схеми. Олігархи, як і раніше, продають своїм -таки офшорним компаніям вироблені в Україні товари за цінами, часто нижчими від собівартості. Про наслідки подібної політики йдеться в статті «Важке похмілля».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG