Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські «партизани» намагаються сіяти паніку в Україні


Харків – У поштових скриньках громадських активістів, волонтерів та журналістів з’являються листи з погрозами від проросійського угруповання, що називає себе «Харківськими партизанами». За даними Служби безпеки України – це диверсійна група, яка на території Харківщини влаштовує вибухи біля військових частин та залізничних колій. На противагу таким диверсантам харківські патріоти створюють Громадський штаб територіальної оборони області.

Днями у поштових скриньках волонтерів, які допомагають українській армії, з’явилися агітки з погрозами від «Харківських партизанів». Про це Радіо Свобода розповіла одна з волонтетів, яка вже побоююється за свою безпеку, тому просила не називати її імені.

«Там в конверті була листівка з емблемою, на якій було написано – «Харківські партизани» і текст: «Мы прийдем к каждой нацистской мрази». Я точно знаю, що такі листівки отримала не тільки я, дехто з моїх знайомих отримав такі самі агітки», – розповідає жінка.

Волонтерка каже, що боїться за свою родину, а тому вивезла її із Харкова. Ту агітку вона передала співробітникам обласного управління СБУ.

Ми хотіли заявити свій рішучий протест – голова проросійської організації

Тим часом в головному управлінні Служби безпеки України підтверджують спроби організації терористичних атак на Харків, Одесу, Херсон, Миколаїв і Дніпропетровськ. Ці міста стабільно перебувають у зоні інтересів російських спецслужб.

Харків і Одеса були буквально на межі того, щоб стати в ряд з Донецьком і Луганськом
Василь Вовк

«Харків і Одеса були буквально на межі того, щоб стати в ряд з Донецьком і Луганськом. Силовикам вкрай складно було втримати ситуацію», – зазначає начальник слідчого управління СБУ Василь Вовк.

Найбільше «путінських терористів» цікавлять Одеса і Харків, стверджує Вовк. За його словами, окрім організації терористичних акцій, вони можуть розхитувати ситуацію збуренням мітингів та вуличними безладами. Відтак влада Харкова зверненнями до суду зупиняє спроби проросійських громадських організацій щодо проведення пікетів та інших акцій. Так громадська організація «Трудова Харківщина», відома своїми радянськими поглядами і проросійським спрямуванням, днями мала намір протестувати під стінами обладміністрації проти урядовців із закордонними паспортами.

Ми хотіли заявити свій рішучий протест, керуючись нормами Конституції, і сподіваючись, що у нас правова демократична держава
Павло Тищенко

«Ми хотіли заявити свій рішучий протест, керуючись нормами Конституції, і сподіваючись, що у нас правова демократична держава», – скаржиться лідер «Трудової Харківщини» Павло Тищенко.

Наше завдання – не підміна військкоматів – Росоха

За його словами, міська влада заборонила протестувати, посилаючись на те, що зараз будь-який протестний захід може бути вкрай небезпечним для громади.

Тим часом обласна влада і низка громадських організацій харківського Євромайдану закликають людей не вірити пліткам в соцмережах чи «сарафанному радіо», бо інформаційним вкидуванням займаються агенти ФСБ Росії.

Інформацію потрібно перевіряти, наголошують ініціатори створення Громадського штабу територіальної оборони Харківської області. Серед головних цілей нової ініціативи є саме «протидія інформаційній агресії Росії». Окрім того, активісти планують долучитися до міліцейських патрулів, які стежать за громадським порядком у місцях масового скупчення та біля військових стратегічних об’єктів.

Потрібно координувати свої зусилля та співпрацювати з державними інституціями для забезпечення оборони Харкова і області
Ігор Росоха

«Наше завдання – не підміна військкоматів, державних органів влади. Наше завдання – мобілізувати саме суспільство для відсічі можливій агресії, щоб зберегти мир у нашому регіоні. Цей штаб об’єднує ті організації, що вже захищають нашу батьківщину. Логічно, що потрібно координувати свої зусилля та співпрацювати з державними інституціями для забезпечення оборони Харкова і області», – заявиляє один з ініціаторів створення Громадського штабу Ігор Росоха.

Між тим, в обласній адміністрації обіцяють зібрати обласний штаб територіальної оборони, куди мають увійти і представники громадських організацій. Тоді вже будуть ухвалювати нові рішення щодо захисту Харківщини від російської агресії, кажуть в облдержадміністрації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG