Доступність посилання

ТОП новини

Савченко оголосила голодування – адвокат


Українська льотчиця Надія Савченко
Українська льотчиця Надія Савченко

Українська льотчиця Надія Савченко оголосила голодування. Про це повідомив в twitter один з адвокатів Савченко Марк Фейгін.

За словами Фейгіна, голодування українська льотчиця оголосила у зв’язку з недопуском до неї лікаря. Раніше захисники заявили про погіршення здоров’я Савченко.

12 грудня адвокат повідомляв, що Савченко розглядає можливість оголошення голодування у разі ігнорування її прав як військовополоненої.

Напередодні Савченко звернулася до Міжнародного Комітету Червоного Хреста щодо можливості свого звільнення, зважаючи на статус військовополоненої.

Адвокат Савченко Микола Полозов пояснив, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста, який наділений правом встановлювати статус військовополоненого, може ухвалити рішення про присвоєння Савченко цього статусу. Після цього Росія, за словами адвоката, відповідно до Женевської конвенції буде зобов’язана припинити кримінальне переслідування.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Крім того, наприкінці жовтня стало відомо, що проти Савченко хочуть відкрити ще одну справу – за «незаконний перетин кордону». Сама вона всі звинувачення відкидає, а її захист наполягає, що Надію Савченко викрали і примусово вивезли з території України.

У жовтні московський суд продовжив термін утримання Надії Савченко під вартою до 13 лютого 2015 року.

Савченко обрана до Верховної Ради України за списком партії «Батьківщина». 11 грудня Верховна Рада підтримала постанову про звернення до Держдуми і президента Росії Володимира Путіна щодо звільнення Савченко.

XS
SM
MD
LG