Доступність посилання

ТОП новини

Венеціанську комісію і КСУ використовують для дискредитації люстрації в Україні – Ємець


Леонід Ємець
Леонід Ємець

Супротивники люстрації намагалися втілити у життя акцію з дискредитації закону «Про очищення влади», заявив в ефірі Радіо Свобода один зі співавторів закону, народний депутат Леонід Ємець.

За його словами, планувалося, що після ухвалення Венеціанською комісією негативного висновку щодо закону «Про очищення влади», ця інформація мала б одразу потрапити в Україну і своє рішення планував винести Конституційний суд.

«Усе в Україні готувалося до того, щоб одразу після прийняття цього висновку запустити медійно, що Венеціанська комісія висловила своє категоричне зауваження проти люстрації в Україні. А далі мало б відбутися засідання Конституційного суду України, який мав би визнати положення частини закону неконституційними. Цілеспрямована підготовлена акція з дискредитації процесу очищення української влади від представників режиму Януковича», – зауважив Леонід Ємець.

12 грудня відбулося засідання Венеціанської комісії, на якому європейські експерти висловили низку зауважень щодо закону «Про очищення влади». У засіданні взяла участь українська делегація у складі співавторів закону та міністра юстиції України Павла Петренка.

Посадовець повідомив, що делегації вдалося змінити думку комісії щодо закону про люстрацію. Україні дали час на внесення правок.

У своєму висновку Венеціанська комісія заявила, що люстрація має дотримуватися чесного балансу між захистом демократичного суспільства з одного боку, і захистом індивідуальних прав з іншого. На думку європейських експертів, необхідне чітке встановлення часових меж як щодо реалізації закону, так і щодо часу, до якого він відноситься. Люстрація має доповнювати інші засоби правосуддя, але не замінювати їх, при цьому люстрація не може бути належним засобом боротьби з корупцією, мовиться у висновках.

Провина має бути доведена у кожному окремому випадку, а не може визначатися лише на основі приналежності до тієї чи іншої категорії чиновників. У зв’язку з цим необхідно переглянути критерії люстрації, наголошується у документі.

Комісія також запропонувала позбавити Мін’юст відповідальності за здійснення люстрації і створити для цього спеціальну незалежну комісію з активним залученням громадянського суспільства.

XS
SM
MD
LG